Gewetensvragen

Of ijsberen zonder ijs kunnen overleven is een vraag waar niemand een antwoord op heeft. Of ijsberen ook de moeilijkheden van klimaatverandering zouden ervaren als er nooit mensen op aarde zouden hebben geleefd kunnen we ook nooit weten. We hebben immers geen vergelijkingsmateriaal. Geen tweede aarde om te zien hoe anders de wereld er nu uit zou hebben gezien als wij niet bestonden.

Wat voor mij wel waar is de controle leren loslaten. Leren om te accepteren dat we zelf niet kunnen bedenken wat moeder aarde nodig heeft. En dat ze dat ons alleen maar kan laten zien door ons uit te nodigen om onze eigen natuur te omarmen. Stap voor stap onszelf te ontdoen van alles waar we niet onszelf in zijn en waarin we niet dienstbaar kunnen zijn aan onze aarde. Iets dat niet alleen deze ijsbeer elke dag doet, maar wat elk levens mechanisme op deze planeet zijn bestaansrecht geeft: omdat het ergens iets bijdraagt. Ergens een rol vervult en een niche opvult.

Een manier van leven die we onszelf weer eigen mogen gaan maken. Hoe we met onze aarde omgaan is hoe we met ons zelf omgaan. En hoe we onszelf zijn en doen is hoe we zijn en doen in liefde, relaties en intimiteit. Niks is moeilijker dan relaties. En niets leert ons zoveel over wie ze zijn en wat onze individuele taak is. Een lijstje met stellingen daarom. Over kinky stuff en open relaties. Zonder goed of fout. En met de uitnodiging om bij jezelf eens te raden te gaan wat jouw mening is. En hoe het staat met je daar ook naar gedragen.

Als ik wil dat de wereld veranderd dan begint dat bij kijken naar mijn eigen relaties en naar kijken hoe ik met de wereld omga en iets in mijn eigen gedrag veranderen.

Als ik wil dat de wereld veranderd dan begint dat bij zelf niet meer hoeven te veranderen, een standpunt in te nemen en daar vanuit een stabiele factor voor anderen te zijn.

Iemand die zich onderdanig gedraagt is iemand die verantwoordelijkheid vermijdt.

Iemand die zich onderdanig gedraagt is iemand die aan het uitzoeken is wie hij of zij is.

Iemand anders vertellen wat hij of zij moet doen is jezelf boven de ander stellen en dat creëert afstand in plaats van verbinding.

Iemand anders vertellen wat hij of zij moet doen is diegene een uitnodiging geven om iets te gaan verkennen en dat zorgt juist voor verbinding.

Pijn en ongemak kunnen voelen is een zwaar proces.

Pijn en ongemak kunnen voelen is een grote kracht

Als iemand anders zich ongemakkelijk voelt door iets wat ik gedaan heb dan is dat een gevolg van mijn eigen onvermogen en daardoor voel ik me waardeloos.

Als iemand anders zich ongemakkelijk voelt door iets wat ik gedaan heb dan is dat een daad van liefde omdat het de ander een kans geeft om iets te leren.

Een zweepje associeer ik met iets waar je mee straft en waar je iemands ruimte mee beperkt.

Een zweepje associeer ik met een uitnodiging om richting mee aan te geven en te spelen.

Ik ben nieuwsgierig naar bdsm en zou graag willen ervaren hoe het is om met machtsverhoudingen en veiligheid te kunnen spelen. Bij een juiste uitnodiging ben ik nieuwsgierig en bereid om te ervaren hoe het is om te volgen als ook om te leiden.

Bdsm is echt helemaal niets voor mij. Ik ben er niet nieuwsgierig naar en zou op een uitnodiging om op die manier beter te leren leiden of volgen niet ingaan.

Vastgebonden worden associeer ik met een gevoel van gevangen zitten en niet weg kunnen wanneer ik dat zou willen. Het is de ander die mij beperkt en dat wil ik niet ervaren.

Vastgebonden worden associeer ik met een gevoel van geborgen zijn. Het helpt me om naar binnen te keren, me over te geven aan wat er is en me veilig te voelen doordat ik ervaar dat ik het zelf ben die de ander uitnodiging geeft om mij naar binnen te laten keren.

Als ik iets persoonlijks deel met de ander dan maakt me dat kwetsbaar. Dan weet de ander iets over mij waarmee de ander me onder druk kan zetten. En dat wil ik ten allen tijden voorkomen.

Als ik iets persoonlijks deel met de ander dan creëert dat een vertrouwensband. Het creëert een ervaring waardoor ik weet: bij jou kan ik mezelf zijn.

Als ik iets persoonlijks deel met een ander dan raak ik de controle kwijt over wie ik mag zijn

Als ik iets persoonlijks deel met een ander dan kom ik erachter dat we zoveel meer hetzelfde zijn

De ander zijn of haar pijn laten voelen is een daad van liefde

De ander zijn of haar pijn laten voelen is iets dat ik niet laat gebeuren

Ik zorg voor mijn partner betekent dat ik zorg dat mijn partner haar pijn niet hoeft te voelen.

Ik zorg voor mijn partner betekent dat ik geregeld stukken bij mijn partner raak die pijnlijk kunnen zijn.

Helen is een werkwoord dat ik liever nog even uit de weg ga.

Helen is een werkwoord waar ik dagelijks mee bezig ben.

Je hart volgen is iets wat ik doe als het me kan veroorloven. Als het goed gaat met me dan kan ik dat. Maar als het moeilijk wordt dan grijp ik terug op controle.

Je hart volgen is een levensinstelling die me zo eigen is dat ik niet meer zou weten hoe ik het niet zou kunnen doen.

Pijnstukken vragen om gevoeld te worden en daar geef ik mezelf steeds de tijd voor.

Pijnstukken mag ik ook uit de weg gaan door ze te vervangen voor iets anders.

Ik ben niet volledig gelukkig nu, en dat vind ik lastig, want ik weet dat ik aan het groeien ben naar een betere versie van mezelf.

Ik ben niet volledig gelukkig nu, maar dat hoef ik ook niet te zijn.

Ik ervaar controle willen hebben als een noodzakelijk kwaad. Ik zal nooit helemaal zonder kunnen en ik verlang daar ook niet naar.

Ik ervaar controle willen hebben als mijn nog ongetransformeerde talent om alles er te kunnen laten zijn en ik groei elke dag meer toe naar het moment dat ik mijn controledrang kan omdraaien tot iets positiefs.

Niks kunnen doen is niet goed. Ik moet bezig blijven. Als ik niets doe ben ik niet nuttig. En ik heb een hekel aan het gevoel van niet nuttig kunnen zijn.

Niks kunnen doen is heel goed. Het geeft mij de mogelijkheid om aanwezig te zijn en aan anderen te vragen om in beweging te komen.

Mijn partner is van mij en ik ben van mijn partner. Ik hoef hem of haar niet te delen. Dat voelt makkelijk en zo ervaar ik het ook.

Mijn partner is nooit van mij. Want ik deel mijn partner met alle andere mensen die mijn partner in zijn of haar leven tegenkomt.

Liever altijd samen zodat we er nooit bij na hoeven te denken en we niet alleen hoeven te zijn.

Liever alleen samen omdat we van samen zijn geen vanzelfsprekendheid maken en we ook tijd alleen nodig hebben.

Ik kan ervan genieten als ik zie dat mijn partner het leuk heeft met iemand anders. Ik vind het fijn dat mijn partner bij een ander iets vind wat ik hem of haar niet kan bieden.

Ik wordt jaloers als ik zie dat mijn partner het leuk heeft met iemand anders. Het laat me mijn tekortkomingen voelen. En dat voorkom ik liever.

Mijn liefdesrelatie geeft me veiligheid

Mijn liefdesrelatie geeft me speelruimte

Mijn diepste geheimen bespreek ik alleen met iemand waar ik geen liefdesrelatie mee heb, want het zou me niet zo hard raken als ik diegene zou kwijtraken.

Mijn diepste geheimen bespreek ik als eerste met degene waar ik een liefdesrelatie mee heb, want mijn partner is degene die ik het meeste vertrouw.

Als de ander alles van mij weet dan voel ik me veilig bij diegene omdat de ander mij met alles wat ik ben en niet ben nog steeds waardeert.

Als de ander alles van mij weet dan kan die ander die informatie misbruiken en daardoor voel ik me onveilig.

Geen twee mensen zijn hetzelfde en wat er tussen twee mensen kan zijn is dus nooit hetzelfde. Wat mijn partner met een ander heeft kan dus nooit een bedreiging zijn voor wat wij hebben.

Wat wij hebben is iets wat we moeten beschermen door anderen er niet in toe te laten anders raken we het kwijt.

Liever wel geraakt worden op plekken die zeer doen en leren dan nooit geraakt worden.

Liever niet geraakt worden op plekken die zeer doen. Ik vind mezelf goed genoeg en blijf liever wie ik nu ben.

Ik werk aan mezelf. Ik weet dat dat ervoor zorgt dat ik soms in diepe dalen terecht kom waarin ik niet kan houden van mezelf. Zelfliefde vind ik daarom een moeilijk onderwerp. Maar ik weet ook dat ik elke dag genoeg doe.

Als ik heel eerlijk naar mezelf ben doe ik eigenlijk nog niet genoeg. Ik heb het lang uitgesteld om aan te gaan wat al langer om aandacht vraagt. Maar nu is wel het moment om daar aan te beginnen.

Geloof is iets waarmee je in een kring kunt gaan staan met je rug naar buiten zodat je anderen kunt buitensluiten en je het met de mensen in de kring kunt hebben over wat je met elkaar hebt afgesproken dat waar is.

Geloof is iets waarmee je in een kring kunt gaan staan met je rug naar binnen gericht, zodat je aan elkaar steun hebt om je open te stellen voor datgene of voor degene die anders is dan jou.

Met mijn mond houden geef ik de ander de ruimte om zijn of haar verhaal te doen.

Met mijn mond opendoen geef ik de ander de uitnodiging om dat ook te doen.

De wereld wordt geregeerd door angst.

De wereld wordt geregeerd door vertrouwen.