Rivendell

Rivendell is onze plek om anderen te leren leven voor gevorderden. Een plek om te helen. Een plek waar je niets moet. Een plek waar gezelschap is en waar je mensen treft die hetzelfde pad bewandelen als jij. Een plek waar je terecht kunt om te zijn met wat er is op de manier die voor jou het beste werkt en waar je met of zonder woorden mag vragen om de tijd en aandacht die jij nodig hebt.

Ik heb in de loop der jaren vele voorbeelden gehad. Karakters die me delen van mezelf hebben laten ontdekken die ik nog niet kende. Arwen Undomiel uit Lord of the Rings is er daar één van. Haar kracht en zachtheid tegelijk vind ik enorm inspirerend. Toen ik ging nadenken over de plek waar ik zou willen wonen hoefde ik niet lang na te denken om te weten dat die plek Rivendell zou moeten heten.

Rivendell zie ik voor me als een plek waar ik ruimte kan geven aan degenen die in de energie van ruimte geven willen zijn. Het is een plek die mensen uitnodigt om zichzelf te zijn te kunnen ontdekken. Waar het meer over ‘wij’ gaat dan over ‘ik’. En het is een plek waar je kunt onderzoeken op welke manier jij je ruimte in kunt nemen door je hart te volgen, te doen wat jij te doen hebt op deze aarde en te ontvangen wat je daarvoor nodig hebt door je open te stellen voor wat je er tegen komt.

 

Ik zie een groot vrijstaand licht gekleurd huis voor me met op de begane grond de werkkamers en de woonkamer en een grote keuken. Een verdieping hoger zijn onze slaapkamers. De zolder is een prachtige lichte ruimte met grote houten balken. Voor energie, afval en water hebben we de beschikking over de modernste technieken. Het huis is omringd door een groot stuk land met bomen waar ruimte is voor een stuk of tien Tiny houses. Ruimte voor mensen die een plek nodig hebben om tijdelijk te zijn en te kunnen helen.

Mijn eigen Rivendell school huist er. Het ‘thuis’ van een klas van 40 mensen die er voor elkaar zijn in ontdekken wat je talent is en hoe we elkaar kunnen helpen helen om je talent steeds meer te leven. Concreet doel: volledig en zonder belemmeringen kunnen benutten van je intuïtie en je levensenergie. Zodat de rem eraf gaat die jou nog beperkt om te doen wat je wil doen op deze aarde. Om daarmee dienstbaar te kunnen zijn aan anderen door met hen te werken en hen op een speelse manier dezelfde ruimte te geven die we elkaar geven om steeds jezelf te kunnen zijn.

Ook is het de thuisplek van Rivendell de bank. Een bank om gesprekken op te voeren met mensen die geld nodig hebben om iets te creëren om mensen te helpen helen van allerlei vormen van onveilige hechting. Het is een bank waar je terecht kunt voor advies en waar je met je vragen terecht kan. En een bank die kritisch is op waar het geld naartoe gaat. Alleen projecten met een volledig zuivere intentie van mensen die bereid zijn om hun eigen weg van heling volledig te bewandelen komen in aanmerking voor financiële steun.

In de zomer staan er op Rivendell voor vakantiefestiviteiten een aantal tenten in de tuin en organiseren we festival weken waarin we dingen maken en bouwen en alles mag zolang je het maar openlijk durft te zijn. Wsl is er daarvoor dan ook een ruimte in of aan het huis met gezamenlijke faciliteiten als een wasmachine, toiletten en douches. Ik zie verderop op het terrein een grote moestuin die door de mensen wordt onderhouden die op Rivendell wonen waar we onze eigen groentes en fruit verbouwen. Ook scharrelen er kippen op het terrein en lopen er misschien een paar geiten rond.

Trainingen en workshops organiseren en bewustzijnsfeestjes geven zijn belangrijke onderdelen van wat we doen op Rivendell. De trainingen/workshops en feestjes geven mensen op verschillende manieren de ervaring van wat het met je doet als je er voor een dag vanuit gaat dat alles kan. Dat vraagt om een ruimte die die sfeer uitstraalt. Ik zie dan ook een prachtige, grote ruimte in een apart gebouw. De vloer is goed dansbaar en aan de zijkant staan op een verhoging een aantal grote banken en stoelen waarop mensen kunnen zitten of liggen. In dezelfde ruimte kunnen we ‘s avonds of overdag in het weekend ook yoga doen of les geven in andere vorm van wat goed is voor je lijf.

 

Een klein restaurantje met een goeie naam mag op het terrein niet ontbreken. Het is een stoer/klassiek ingerichte ruimte met een grote tafel in het midden waaraan zo’n tien mensen kunnen werken. Achterin staan een paar banken en fauteuils naast een grote boekenkast die als onze gezamenlijke bibliotheek dienstdoet of waar je kunt neerstrijken als je even op een andere manier met iemand wil praten. De bar zit aan de keuken vast zodat je vanaf de bar precies kunt zien wat er in de keuken gebeurd en andersom ook. ‘s Avonds kunnen we er koken en etentjes houden met mensen en het is ook de plek waar we spelletjes kunnen spelen als we dat niet in ons eigen huis willen doen.

Buiten zie ik een zwemvijver voor me met een strandje erbij. Er staat er een sauna op het terrein en is er een klein tweedehands winkeltje waar we zelf de dingen kunnen weggeven die we niet meer nodig hebben. En waar we ook evt opbrengsten van de moestuin kunnen verkopen. Verdeeld over het terrein staan misschien nog een aantal kleine gebouwtjes in de vorm van een klein thee huisje, een oude landrover (zonder motor) en verschillende terrashoekjes. Stuk voor stuk fijne plekjes voor geplande en ongeplande ontmoetingen, gesprekken en speelmomenten. Er is een boomhut en in ieder geval een paar schommels waar ook volwassenen zich kunnen uitleven.

 

Het voelt als een enorm geschenk om te ontdekken waar deze plek is en hoe ik dit prachtige plan stap voor stap kan realiseren. Iets dat voelt als dromen met mijn ogen open. En toch is het ‘gewoon’ ons werk. Als jij nieuwsgierig bent om te ontdekken of jij in deze droom iets wilt en kunt bijdragen, laat me dat dan vooral weten. Elk gesprek kan zomaar een verschil maken en ik vind het altijd leuk om iets over Rivendell te mogen vertellen en te ontdekken waar er mogelijkheden liggen tot samenwerken.