Rivendell

Ik heb in de loop der jaren vele voorbeelden gehad. Karakters die me delen van mezelf hebben laten ontdekken die ik nog niet kende. Arwen Undomiel uit Lord of the Rings is er daar één van. Haar kracht en zachtheid tegelijk vind ik enorm inspirerend. Toen ik ging nadenken over de plek waar ik zou willen wonen hoefde ik niet lang na te denken om te weten dat die plek Rivendell zou moeten heten.

Rivendell zie ik voor me als een plek waar ik mag wonen en werken met degenen waar ik liefde voor voel en waar ik ruimte kan geven aan degenen die in de energie van die plek willen zijn. Het is een plek die mensen uitnodigt om zichzelf te zijn. Waar het meer over ‘wij’ gaat dan over ‘ik’. En het is een plek waar je kunt onderzoeken op welke manier jij je ruimte in kunt nemen door je hart te volgen. Ik, mijn partners en degenen die graag dichtbij zich hebben zullen er permanent wonen. Er is ruimte voor mensen om er tijdelijk te wonen. Of er te zijn voor een dag, een week, een avond, of een uurtje.

Elke avond tussen acht en negen is er gelegenheid om met elkaar te delen in de vorm van een sharing. Als het kan wordt er buiten een vuurtje gemaakt en als dat niet lukt is er binnen ruimte om iets te vertellen over wat jij die dag hebt meegemaakt, wat je hebt geleerd, wat je moeilijk vind of waar je juist heel er blij van wordt. Misschien wordt er gezongen, misschien neemt iemand een gitaar mee. Misschien vertelt er iemand een mooi verhaal. Het is het moment om voor ieder die daar behoefte aan heeft even te voelen dat we zijn wie we zijn door anderen en met anderen.

Ik zie een groot vrijstaand licht gekleurd huis voor me met op de begane grond de leslokalen van mijn school. In een ander deel van het huis zijn de woon en eetkamer te vinden. Een verdieping hoger zijn onze slaapkamers. De zolder is een prachtige lichte ruimte met grote houten balken die ruimte biedt voor mooie meditatie momenten in privé sfeer. Er liggen zonnecellen op  het dak, en ook op andere vlakken zijn we bezig om steeds meer zelfvoorzienend te zijn. Het huis is omringd door een groot stuk land met bomen waar ruimte is voor een stuk of tien Tiny houses. Plekken voor mensen om te zijn en te kunnen intunen op de energie van Rivendell.

In de zomer staan er voor de vakantiefestiviteiten een aantal tenten in de tuin en organiseren we een aantal festival weken. Wsl is er daarvoor dan ook een ruimte in of aan het huis met gezamenlijke faciliteiten als een wasmachine, toiletten en douches. Ik zie verderop op het terrein een grote moestuin die door de mensen wordt onderhouden die op Rivendell wonen waar we onze eigen groentes en fruit verbouwen. Ook scharrelen er kippen op het terrein en lopen er misschien een paar geiten rond.

Trainingen en workshops organiseren en bewustzijnsfeestjes geven zijn belangrijke onderdelen van wat we doen op Rivendell. De trainingen/workshops en feestjes geven mensen op verschillende manieren de ervaring van wat het met je doet als je er voor een dag vanuit gaat dat alles kan. Dat vraagt om een ruimte die die sfeer uitstraalt. Ik zie dan ook een prachtige, grote ruimte in een apart gebouw. De vloer is goed dansbaar en aan de zijkant staan op een verhoging een aantal grote banken en stoelen waarop mensen kunnen zitten of liggen. In dezelfde ruimte kunnen we ‘s avonds of overdag in het weekend ook yoga doen of iemand dansles laten geven.

 

Een klein restaurantje met een goeie naam mag op het terrein niet ontbreken. Het is een stoer/klassiek ingerichte ruimte met een grote tafel in het midden waaraan zo’n tien mensen kunnen werken. Achterin staan een paar banken en fauteuils naast een grote boekenkast die als onze gezamenlijke bibliotheek dienstdoet of waar je kunt neerstrijken als je even op een andere manier met iemand wil praten. De bar zit aan de keuken vast zodat je vanaf de bar precies kunt zien wat er in de keuken gebeurd en andersom ook. ‘s Avonds kunnen we er koken en etentjes houden met mensen en het is ook de plek waar we spelletjes kunnen spelen als we dat niet in ons eigen huis willen doen.

Buiten zie ik een zwemvijver voor me met een strandje erbij. Er staat er een sauna op het terrein en is er een klein (ruil)winkeltje waar we zelf de dingen kunnen weggeven die we niet meer nodig hebben. En waar we ook evt opbrengsten van de moestuin kunnen verkopen. Verdeeld over het terrein staan misschien nog een aantal kleine gebouwtjes in de vorm van een klein thee huisje, een oude landrover (zonder motor) en verschillende terrashoekjes. Stuk voor stuk fijne plekjes voor geplande en ongeplande ontmoetingen, gesprekken en speelmomenten. Er is een boomhut en in ieder geval een paar schommels waar ook volwassenen zich kunnen uitleven.

 

En als toetje, misschien mag ik dan ook iets wat ik mijn hele leven al wil: een slang, zo’n prachtige koningspython. Of een regenboogboa. En een zwarte keizer schorpioen. Een mooie vogelspin. Een pracht van een aquarium met mooie visjes erin. Dieren die we niet zelf hoeven te kopen, maar die we krijgen en waarmee we met z’n allen een kleine opvang starten voor alles wat de rest van de wereld maar eng vind. Die dieren zijn dan weer onze ambassadeurs voor mensen helpen die juist heel bang zijn voor spinnen en slangen en die daar vanaf willen.

 

Het voelt als een enorm geschenk om er over na te mogen denken en te gaan ontdekken waar deze plek is en hoe ik dit stap voor stap ga realiseren. Iets dat voelt als dromen met mijn ogen open. En toch is het ‘gewoon’ mijn werk en dat van degenen die met me mee in dit avontuur stappen. Als jij het gevoel hebt dat je in deze droom in praktische of financiële zin iets kunt of wilt bijdragen, laat me dat dan vooral weten.