Rivendell de school

Je hart volgen is iets waardoor mensen van de meest heftige trauma’s kunnen genezen. Iets waarvan ik vind dat we daar in onze maatschappij te weinig in gestimuleerd worden. En waar ik verandering in aanbreng met mijn eigen school.

Een school die mensen gelegenheid bied om er voor elkaar te zijn in leren je hart te volgen en daar bewust voor te kiezen. En waar we elkaar helpen en spiegels voor elkaar te zijn in afleren wat we teveel doen en ontdekken welk uniek talent er onder jouw trauma verborgen ligt. Een aantal belangrijke begrippen, gebruiken en manieren om met elkaar op te gaan op onze school zijn:


Alohomora

Heling kun je niet plannen. Je kunt het alleen laten gebeuren. Mijn ervaring is dat heling vooral optreed door de dingen die je spontaan bedenkt of die het leven op je pad brengt. Waar ik wel in geloof is dat er altijd iemand is die naar je wil luisteren. Dat er altijd iemand nodig heeft wat jij over hebt. En dat er altijd iemand is die weg kan geven wat jij bewust of onbewust zoekt. Alohomora is onze app. Waarin vraag en aanbod van mensen die Rivendell steunen of zich op een andere manier met ons verbonden voelen elkaar altijd kunnen vinden.

Astronomy

Human Design is een prachtige manier om op een praktische manier meer over jezelf, je trauma’s en je talenten te weten te komen zodat je er op een steeds professionelere manier mee om kunt gaan. Tijdens de lessen leer je de methode kennen door er zelf mee te gaan werken zodat je er niet alleen jezelf maar ook anderen mee kunt gaan helpen.

Bertie Botts every flavour beans

Je weet nooit precies wat je krijgt. Controle loslaten betekent ook echt leren vertrouwen op de weg die het leven je geeft. En loslaten hoe je vind dat het hoort. Hoeveel tekens aan de wand er ook zijn, het is echt de bedoeling dat je die leert lezen als iets wat waar zou kunnen zijn. Maar je kunt wel een moment bereiken waarop het niet meer uitmaakt wat je krijgt omdat alleen het kunnen stellen van een vraag je al alle plezier van de wereld bezorgt. En je blij bent met alle smaken.

Dementors

Dementors zijn mensen die energie bij je wegzuigen. Het zijn degene die de slechtste dingen in je losmaken doordat ze jouw zwakke plekken raken zonder er voor je te zijn zodat jij die delen ook kunt helen. Dementors zijn het noodzakelijke kwaad in jouw leven. Totdat jij er voor jezelf kunt zijn en jouw dementors je grootste leermeesters worden doordat je wat er gebeurd is kunt omarmen en je je uitgenodigd voelt om van je eigen pijn te kunnen zien wat het werkelijk is.

Dragons

Draken zijn overal. Het zijn de dingen, begrippen, regels en instituten waar je moeite mee hebt. Stuk voor stuk spiegels die jou iets vertellen over het innerlijk werk dat je nu te doen hebt en waar je aandacht aan mag gaan besteden. Leren om je draken aan te kijken, de angst in je ogen te kijken en te zien welke krachten en talenten ze bezitten is de inhoud van deze lessen.

Evada Kedavra

Veranderen is het dood laten gaan van gedrag waar je in gevangen bent. En waar in de HP boeken Evada Kedavra een verboden spreuk is waar je een enkele reis naar Azkaban voor krijgt, is het op Rivendell iets wat we veelvuldig tegen elkaar zeggen. Maar dan met de intentie: ik verlicht je. Ik geef je de kracht om te doen wat je vandaag te doen hebt en het vertrouwen om te geloven dat dat meer dan genoeg is”. Evada Kedavra zijn woorden van hoop om elkaar te herinneren aan de magie van de juiste woorden op het juiste moment uit kunnen uitspreken. En om je te herinneren aan de uitnodiging om iets moois te maken van alles waar je moeite mee hebt.

Expecto Patronum

Als je niet het vertrouwen of de visie hebt dat er iets is dat jou beschermt, dat er iets is waarvoor het de moeite waard is om de donkere tunnel die transformatie is in te duiken dan zul je er nooit aan beginnen. Laat je raken. Wees nieuwsgierig te zijn en ontdek wat jou beschermt doordat jij jezelf toestaat om ergens in te geloven. Expecto Patronum kan over in iets heel kleins geloven wat nu voor jou werkt en wat even met je meereist. Of over iets heel groots wat aan het einde van de tunnel op je wacht.

Gringotts

‘Ik moet even naar Gringotts’ is een veelgebruikte uitspraak op Rivendell over dingen met geld regelen of het over geld moeten hebben met iemand. Dat kan dus iets heel leuks zijn, maar ook iets vervelends.

Griffindor

Griffindor 1 en 2, Hufflepuff 1 en 2, Ravenclaw 1 en 2, Slytherin 1 en 2, The Burrow en Grimmauld place zijn de namen van de 10 Tiny houses die er op het terrein van Rivendell staan.

Hebridean Black

Als er een draak op je pad komt die je uitdaagt tot iets groots. Als er een lastpak zich bij je meld dan is dat een Hebridean Black. Een draak die om bijzonder veel aandacht vraagt voordat het een vriend kan worden en waarvoor je hard moet werken. Maar ook een draak die je de kans geeft om een grote stap voorwaarts te zetten en te gaan ervaren wat er gebeurd als zo’n fantastic beasts voor je gaat werken in plaats van tegen je.

Herbology

Moestuinkunde voor beginners. Je eigen voedsel kunnen verbouwen en weten hoe je voor kippen zorgt is essentieel voor de goed georganiseerde ruimtegever/changemanager van vandaag. Een praktische les in je handen vies maken en je eigen voedsel verbouwen, aangevuld met het uitwisselen van kennis en ervaring in allerlei andere vormen van zelfvoorzienend leven.

History of magic

Onze geschiedenis, vanaf de oerknal tot wat er een minuut geleden is gebeurd bepaalt wie jij bent vandaag. Alles heeft altijd een reden. Alles gebeurd altijd als gevolg van iets anders. En wat jij doet heeft altijd effect op anderen. En daarom is dit een les waarin we het hebben over de geschiedenis van de liefde op collectief vlak. Om daaruit op individueel niveau te destilleren welke collectieve trauma’s op jou van toepassing zijn en wat jouw te transformeren last is.

Horcrux

Je hebt je ergens aan verbonden. Misschien ben je je daar bewust van. Misschien ook niet. Maar dat waar jij je aan verbonden hebt dat is jouw taak. Iets waar je voor je geboorte al ja tegen hebt gezegd. En hoe zwaar het geregeld ook zal zijn om jezelf te ontwikkelen om die taak uit te voeren. Het feit dat jij die keuze hebt gemaakt is ook wat je beschermt. Wat ervoor zorgt dat je het kunt doen. Dat wat ervoor zorgt dat je geregeld denkt aan zelfmoord is ook wat je beschermt, juist omdat je bereid bent om na te denken over de dood, om emotioneel te sterven en te worden wie je bent.

Imperius Curse

Trauma made you do it. Het is geen excuus. Want de gevolgen heb je zelf te dragen en heb je ook zelf op te lossen. Je hebt er ook geen schuld aan want je hebt je rugzak niet zelf uitgekozen (in menselijke begrippen dan). Maar het is wel waarheid dat hoe je je gedraagt lang niet altijd is zoals je je ook zou willen gedragen. Iemands hart kunnen zien en door die eerste laag heen kunnen kijken en daarop acteren is een vaardigheid waar we steeds doorlopend aan werken.

Invisibility Cloak

Sommige mensen hebben als oefening om zichzelf minder te laten zien. Om alleen die dingen van jezelf te laten zien die echt zijn, dat van jezelf te zien en op te houden met aandacht vragen. Anderen mogen hun onzichtbaarheid juist opheffen en mogen meer vragen en meer van zichzelf laten zien. Wat dan weer mooi is is da beide kanten een hoop van elkaar kunnen leren hierin.

Magic

Een van de vormen van magie waarvan we met zekerheid kunnen zeggen dat ze echt bestaat is geduld. Met geduld kun je de mooiste resultaten bereiken. De grootste dromen waarmaken. En alleen met geduld kun je wat jou niet bevalt in jouw eigen wereld veranderen door je eigen relatie ermee onder de loep te nemen.

Nimbus 2000

Met een goeie bezem is het lekker opruimen. Je eigen puinhoop met een ander durven delen is het halve werk. En gewoon praktisch met je eigen handen dingen opruimen en oplossen levert altijd meer overzicht op voor wat je allemaal al hebt en meer ruimte voor wat je echt wilt.

Obscurial

Jouw obscurial is je grootste talent. Maar het is nu nog je grootste frustratie. Een obscurial zou je in gewone mensentaal een trauma kunnen noemen. Het is iets zwarts en donkers. Het heeft vele beschermlagen en het laat zich alleen aanraken door zuivere liefde. Wat het precies is dat kunt je door al je eigen beschermlagen heen niet zien. Maar het is er wel. Constant. Het voelt als een verlangen waarvoor je elke keer om je heen op zoek bent naar iets of iemand om het te vervullen. Terwijl de sleutel ligt in laag voor laag al die beschermlagen openbreken tot je bij de kern komt. Tot je zelf je eigen gemis kunt opvullen en je van je grootste pijn je grootste talent maakt.

Parchment paper

Wat is jouw boodschap aan de wereld? Welk probleem komt er keer op keer bij je terug? Over welk onderwerp kun jij wel een boek schrijven, welke zin staat er bovenaan jouw perkament en welke (digitale) vorm past het beste bij je om jouw kennis met de wereld te delen?

Potions

Plantmedicijnen kunnen een prachtige steun zijn in groeiprocessen. Welke essentiële oliën bij jou aanslaan, hoe je dat kunt ontdekken. wat jouw Liquid Luck is, wat DoTerra oliën voor je kunnen doen en hoe je ze het beste kunt gebruiken ontdek en onderzoek je zelf in dit praktische vak. Onder begeleiding van ervaren Doterra gebruikers leer je de oliën stap voor stap kennen en inzetten, voor jezelf en voor anderen..

Quidditch

Dansen, zingen, yoga, tai chi en andere (wisselende) vormen van met je lichaam bezig zijn zijn goed voor je. Op wekelijkse basis kun je ervoor terecht op Rivendell.

Room of Requirement

Voor langdurige, tijdelijke of eenmalige studiegroepen is de Room of Requirement altijd beschikbaar. Van elkaar willen leren is een keuze. Voor elkaar open blijven staan en de keuze maken om elkaar aan te blijven kijken ook als je ergens een conflict over hebt of je het niet met elkaar eens bent is een ijzeren wet op Rivendell waar niet vanaf geweken wordt. En tegen die keuze zeg je ja als je met mij of met mijn klas iets wilt. Je lost het op met elkaar. Of je leert om te zijn met het ongemak van het nu niet kunnen oplossen en je bereikt dat punt in goed onderling overleg. Als je dat niet kunt dan is dat begrijpelijk, maar dan is Rivendell niet langer jouw plek.

Secret Keeper

Vertrouwen is een groot woord op Rivendell. Sterker nog. Rivendell is gebouwd op een fundament van vertrouwen. Leren om meer te vertrouwen te is voor zovelen een les in levenkunst. En vertrouwen is daarom ons product. Het is wat we anderen geven die bij ons langs komen. En we doen dat allemaal op onze eigen unieke manier. Waardoor er van concurrentiestrijd nooit sprake kan zijn.

Transfiguration.

Figure it out. Een praktische les in ontdekken wat jouw manier is om te veranderen en hoe je dat steeds makkelijker maakt voor jezelf. Het is een les in oefenen om van iets met een negatieve lading een positieve ervaring te maken waar je anderen mee inspireert en waar je jezelf het gevoel mee geeft dat je aan het spelen bent.

Wandlore

Frustratie is niets meer dan op de verkeerde manier om iets vragen zodat je niet krijgt wat je wil. Niet de juiste woorden gebruiken, de verkeerde dingen doen en de verkeerde energie uitstralen bij wat je wil bereiken. Allemaal signalen dat je dubbele signalen uitstraalt. Het is alsof je een toverstaf hebt, maar elke poging om ermee te werken faalt. Alignment bereiken is het grootste geschenk wat je kunt ontvangen. En het leven zelf is de spiegel die jou vertelt wanneer je dat gelukt is. Omdat je opeens alles kunt creëren wat je wil creëren.


Hoe wordt je een leerling?

Kiezen voor de liefde vraagt om alles los te laten wat niet echt van jou is, in een tempo wat de beschermers van jouw diepste kern bepalen. Of dat ook een keuze is die jij kunt maken daarover ga ik graag met je in gesprek.

 

“Words are, in my not-so-humble opinion,
our most inexhaustible source of magic.
Capable of both inflicting injury, and remedying it.”
– Albus Dumbledore –