Fetishes

Zou iedereen er één hebben? Ik vind het een troostrijke gedachte om daar ‘ja’ op te zeggen. Om te denken dat iedereen iets heeft waar je ultiem blij van wordt. Ik wordt echt ultiem blij van verhalen van anderen. Ik zou niet zonder kunnen. En ik ben heel blij dat ik de keuze heb kunnen maken om daar de rest van mijn leven iets mee te gaan doen.

De afgelopen weken heb ik een aantal gesprekken gevoerd met mensen die reageerden op mijn voetenfetish blog van een aantal jaar geleden. Niemand zal mijn verhalen fetish aanrekenen als iets engs of anders dan anders. Terwijl ik daarin wel om volledige openheid vraag en dat eigenlijk best iets heel engs is en anders dan dat veel mensen gewend zijn.

Maar dat ligt in onze maatschappij toch anders als je een liefde hebt voor voeten, van naalden, bloed, knieën, oorlelletjes of van wat je van iemand ook helemaal geweldig vind. Ergens in iemands leven zijn er ervaringen geweest die in een laatje terecht gekomen waar met grote letters ‘geheim’ op is komen te staan. En daarmee is het voor veel mensen lastig geworden om erover te praten. Is de schaamte over een gevoel van anders zijn te groot om het gesprek aan te kunnen en is het geheim ondertussen een steeds groter geheim geworden.

Tot het open barst. Tot het geheim te groot wordt om nog als geheim te kunnen dragen. En de liefde het wint van de angst. Als je iets kunt doen met waar jij ultiem blij van wordt op een manier waarop je juist anderen uitnodigt om het erover te hebben en te ervaren dat dat kan en dat dat heel fijn voelt, dan geef je niet alleen jezelf een groot deel van je eigen vrijheid terug, maar je inspireert er ook zoveel anderen mee om hetzelfde te doen. En ik ben zo blij dat het een keer gelukt is. Zonder dat ik er heel veel moeite voor heb hoeven doen. En zonder dat ik er bewust op aangestuurd heb.

Een van de mensen die ik afgelopen week aan de telefoon had verteld me dat hij zich geïnspireerd voelt om een website te starten over zijn voorliefde voor voeten. Dat hij die website wil vullen met verhalen die anderen kunnen helpen om hun liefde niet meer geheim te houden en dat het een marktplaats mag worden voor vraag en aanbod op het gebied van voetmassages.

Het voelde voor mij alsof ik een productmanager voetfetishes in dienst heb. En het is een moment dat me met zoveel blijdschap en zoveel trots vervulde. Over dat er eindelijk dingen beginnen te stromen. Dat al die jaren van schrijven, doorleven, voelen en consequent dezelfde keuzes maken eindelijk ook concrete resultaten beginnen op te leveren. Ik heb er zo lang op gewacht.