Hoe open ik een vrouw?

Hoe open ik een vrouw is een vraag die me ooit gesteld is en die me bijgebleven is. En die me nu weer te binnen schiet als aanleiding om er een stukje over te schrijven. Ik begin graag met het goeie nieuws: en dat is dat ik meen dat iedereen het kan. Het slechte nieuws is dat het tijd kost. En moeite. En doorzettingsvermogen en lef.

Van de week had ik nog een gesprekje met iemand die vroeger bij mij kwam voor een massage. Hij vroeg me nogmaals of ik er niet over na wilde denken om toch weer massages te gaan geven. Mijn antwoord was, zoals altijd als ik de vraag toch nog krijg, nee. En ik heb hem ook verteld dat ik hem de ervaring heb gegeven hoe fijn het is om iemand volledig te kunnen vertrouwen. Hoe fijn het is om iemand zo dichtbij te laten komen, maar dat het nu aan hem is om de keuze te maken of hij dat ook in zijn eigen leven wil integreren.

Hij vertelde mij dat hij sinds de laatste keer één keer had geprobeerd om met zijn vrouw te praten, maar dat het niet gelukt was. En ik dacht alleen maar: lieve schat, hoe kun je nou denken dat je zo’n diepgaand probleem met één gesprekje kunt oplossen? Ik heb hem uitgelegd dat ik er zelf een paar jaar over heb gedaan om mijn eigen gedoe met relaties op te lossen. Er is vaak toch wel meer nodig dat een gesprekje om met de diepe patronen die er in onze relaties zijn geslopen naar boven te brengen en op te lossen. En vind het ook fijn om iets in woorden te vatten over wat je als man kunt doen, wat je dan te leren hebt om te zorgen voor meer intimiteit en vertrouwen in je relatie.

Aanwezig zijn is het allerbelangrijkste. En aanwezig zijn betekent voor mij dat je de keuze maakt om dienstbaar te zijn aan haar groei. Dat je je eigen verlangen in dienst stelt van haar. Dat jouw man zijn haar vrouw zijn mag versterken. En dat je daar haar dienstbaarheid aan jouw voor terug ontvangt. Zodat haar vrouw zijn jouw mannelijkheid weer kan versterken. En dat dan de energie gaat stromen. Durf je kwetsbaar te zijn om daar aan te werken? Durf je de stap te zetten om aan te geven dat je het lastig vind om over seks te praten, dat je niet precies weet wat er nodig is om jullie relatie gedoe op te lossen. Maar dat je bereid bent om jouw aandeel daarin volledig aan te kijken? En dat je niet langer weg wilt lopen voor de uitdaging die echt aanwezig zijn van je vraagt? Durf je haar mee te vragen op een reis die jullie samen gaan maken, tot het klaar is?

Dat is mijn mening over hoe je een vrouw opent, of hoe je daarmee begint in ieder geval. Tantra is geen trucje, niet iets wat je even leert. Het gaat er niet om hoe je eruit ziet, wat voor kleding je draagt, hoe groot je geslacht is of dat je een buikje hebt. Het gaat om een oprecht verlangen uitspreken waarin je aangeeft dat je alles van haar wil zien. Je vraagt haar om jou volledig te vertrouwen om jou toe te laten op het meest kwetsbare plekje wat ze heeft. Als je dat van haar wil, als je alles van haar wil, dan heb je ook alles van jezelf te laten zien.

En dan heb je de keuze te maken door uit te spreken dat je van haar vrouwelijkheid wilt leren. Dat je bereid bent om haar dezelfde openheid te geven als die je van haar vraagt. De weg naar de openheid van een vrouw is geen lichamelijk ding. Dat is een reis waarvoor je haar in haar hart moet durven raken. Ze zal zich alleen maar echt laten raken als jij volledig open en eerlijk durft te zijn. En als man heb je de taak om aanwezig te blijven bij alles wat je in die reis mag aanraken en wat ze je laat zien.

Je hebt al haar liefde, al haar angst en haar onzekerheden te leren ontvangen. Al haar aangeleerde patronen over dat mannen onveilig zijn, of niet te vertrouwen. Dat allemaal heb je te aanvaarden. En daar heb je haar in te laten zien dat het anders kan. Haar verleden, daar heb je met liefde naar te kijken. En als je dat allemaal kunt als man. Als je dat volledig tot uitdrukking kunt laten komen, dan zal de openheid van een vrouw het geschenk zijn wat je daarvoor terugkrijgt in de vorm die bij jou past.