Wie zit er nou op mijn verhaal te wachten?

Is dat een stemmetje dat je bekend voorkomt? Jouw verhaal gaat, misschien net als dat van mij, en als dat van vele andere mensen over je alleen voelen met iets. Omdat er iets is dat je met niemand kunt delen. Omdat je het idee hebt dat niemand je begrijpt. Omdat je het idee hebt dat je raar bent en je de reden waarom je jezelf raar vind liever voor je jezelf houdt.

Om je te laten ervaren dat het ook anders kan deel ik graag een verhaaltje met je. Een ervaring die ik zelf mocht horen uit de mond van Jonathan. Dat is niet zijn echte naam. Uit privacy oogpunt. Met Jonathan heb ik geregeld gesprekken over iets waar hij enorm van houdt. Jonathan heeft namelijk een voetfetisj. Geef Jonathan een vrouw met verzorgde voeten op mooie hoge hakken en hij is in de zevende hemel.

Het eerste gesprek met Jonathan was aarzelend van zijn kant. Hij belde me een keer einde van de middag vanuit de auto. Ik voelde de spanning in zijn stem. Maar ook de vastberadenheid. “Ik heb een geheim en ik wil er vanaf, ik wil ervaren hoe ik anders kan omgaan met mijn voetfetisj”. De spanning verdween al vrij snel toen hij voelde dat zijn verhaal veilig is bij mij. Samen zijn we de weg in geslagen van ontdekken hoe het ook anders kan.

Stap voor stap lukt dat hem. Is hij steeds meer aan het ontdekken hoe hij andere mannen kan helpen die ook een voetfetisj hebben. Hoe hij een voorbeeld kan zijn voor hoe het anders kan. En ervaart hij ook zelf steeds meer hoe hij zelf anders kan omgaan met wat voor hem liefde is doordat hij er steeds minder een geheim van kan maken en het meer en meer als iets gewoons te ervaren.

Even geleden was hij bij de tandarts. Het was mooi weer en tegenover hem in de wachtkamer zat een dame. Met een sacherijnig hoofd en een paar hoge hakken. Hij zag dat uiteraard en maakte de vrouw een compliment over haar mooie schoenen. In een klap was dat sacherijnige hoofd weg en had plaats gemaakt voor een brede glimlach. Zij blij en hij ook.

Zo kan het ook gaan. Je bent niet raar. Je hebt alleen een gave die je zelf nog niet als gave kunt zien. Ik geef je graag de gelegenheid om te ontdekken dat het echt anders kan. En dat er altijd een andere veilige vorm te vinden is waarmee je met jouw verhaal anderen blij kunt maken en kunt inspireren.