Waarom Tantra als startpunt om jouw volle potentieel te leven? En wat is het nou precies?

Ik krijg bij elke workshop of open space wel dezelfde vraag: wat is tantra nou precies? En wat heeft het nou wel en niet met seks te maken? En hoe verhoudt zich dat dan tot je zielsmissie leven? Mooie vragen en gelijk een mooie aanleiding om maar eens een stukje te schrijven over het hoe en waarom van tantra.

Om maar met de hamvraag te beginnen: ja, tantra heeft veel te maken met seks en met intimiteit. Maar tantra is vooral een pad van bewustwording. Bewustwording van je potentieel, maar ook bewustwording van alles dat je nog tegenhoudt om dat vol te leven. En dat dan aan durven gaan. Binnen tantra vind je ook weer verschillende stromen. Daarvan maken sommige stromingen heel erg gebruik van die seksuele kant. Andere vormen blijven er een stuk verder vandaan.

Voor mij gaat tantra over het volledig erkennen en het volledig bewust worden van je levensenergie. De energie waar wij allemaal uit gemaakt zijn en die zoveel van ons dagelijkse handelen bepaald. De energie waar jouw levenslust, je kracht, en je verlangen vandaan komt. En ja, het kan dat je die energie in eerste instantie alleen maar ervaart tijdens seks.

En als je daarin je volledige energie kunt voelen en beleven dan is dat natuurlijk al een prachtige ervaring. Als je echter besluit om met tantra aan de slag gaat, dan kun je leren om die energie meer te sturen, en dan kun je ontdekken dat je die energie eigenlijk voor veel meer dingen kunt gebruiken. De manier om dat te doen is om te leren die energie die bij ons allemaal in ons bekken is opgeslagen, weer vrij te maken en vol te laten stromen. Dan heb je uiteindelijk helemaal geen seks voor nodig om je volledig vrij te voelen. Om je als man volledig man te kunnen voelen, en om je als vrouw volledig vrouw te kunnen voelen. Zonder angst voor afwijzing.

In bijna alle tantra workshops kom je een combinatie van oefeningen tegen die je helpen om meer vrijheid in contact te ervaren; dans, contactoefeningen, massage en actieve en minder actieve meditaties zijn methodes die jou kunnen helpen om nog meer dat contact met jezelf en met anderen aan te gaan.

Jouw ‘aliveness’ er helemaal mogen laten zijn, dat is waar het voor mij om gaat. En ja, dat vergt oefening. Het vraagt erom, om je veilige haven te durven te verlaten en te kiezen voor een onbekende weg en op zoek te gaan naar wat je allemaal tegenkomt als je besluit dat je meer vrijheid in je leven wilt. Dat kan geweldig zijn en je kunt veel meer geluk en liefde gaan ervaren, maar je kunt ook pijnstukken tegenkomen van dingen die je jaren hebt weggestopt. Daarbij durven zijn en er met liefde naar kijken helpt je om het op te lossen.

En in dat jezelf volledig vrij maken, daarin zit nu juist zo duidelijk die connectie met je life purpose leven. Want: wat wil jij doen, wat wil jouw ziel doen als je de eerste stappen hebt gezet naar jezelf bevrijden van alles wat je nog tegenhoudt om vol te leven?

Het kan heel goed dat je nu een baan hebt waar je helemaal op je plek bent, en waar je een prachtige bijdrage levert aan de samenleving. Maar het kan ook zo zijn dat je eigenlijk nooit je volle potentieeel hebt benut. Dat je ergens nog het gevoel mist dat hetgene wat je nu aan het doen bent echt is waar het voor jou om draait.

Das de reden dat ik zelf ooit met tantra ben begonnen. Ik wilde leren op een andere manier contact te maken met mensen. Ik was zo bang dat mensen elke vorm van contact van mijn kant als seksueel zouden ervaren. Daardoor durfde ik vaak het contact niet aan te gaan. Iets wat ik eigenlijk wel heel graag wilde. Na binnenkomst op mijn eerste tantra workshop wist ik: dit is mijn thuis. Dit is mijn weg naar meer vrijheid in mijn leven. Nu terugkijkend trek ik de conclusie dat tantra mij vooral heel erg heeft geholpen om echt contact te maken met mezelf. Om te leren luisteren naar mezelf. Wat heb ik nodig, welke kant wil ik op en wat wil ik nou echt neerzetten in de wereld?

Tantra kan dus ook een prachtige weg zijn om te ontdekken wat jouw drijfveren zijn. Om je te bevrijden van de meningen en verwachtignen van van anderen. Om echt te ontdekken waar jij ‘s ochtends je bed voor uitkomt en waar jij gelukkig van wordt. Zodat je daarmee weer andere mensen kunt inspireren om dezelfde stap te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *