Leiden of volgen? Over ondernemen en danslessen.

Nooit uitgeleerd.

Om mezelf verder uit te dagen en mezelf te ontwikkelen ben ik deze zomer weer met een partnerdans begonnen. Deze keer een vorm waarbij ik zelf ook uitgenodigd wordt om geregeld de leiding te nemen. Ik vond dansen altijd al echt heerlijk om te doen, maar zat daarin wel altijd in de rol van volger. Nu ik mag ervaren hoe lastig het is om iemand anders te leiden en te sturen in een richting die ik mag bedenken. Een confronterende les, omdat ik daarin onmiddellijk patronen herken over hoe ik nu en in het verleden met werk omging.

In mijn vorige banen heb ik me vaak in posities gebracht waarin ik eveneens een volgende rol had. Dienstbaar zijn aan iemand anders die voor mij bepaalde wat mijn takenpakket was . Fijn om niet de verantwoordelijkheid te hebben om te moeten verzinnen wat de volgende stap zal zijn, maar volgen in de uitvoering daarvan. Dat ik met De Verbindingsfabriek kies om mijn eigen richting te gaan vraagt van mij als ondernemer om anderen te inspireren om mij te volgen. Om er te gaan staan met mijn boodschap, daar verantwoordelijkheid voor te durven nemen en me niet van mijn stuk te laten brengen in wat anderen misschien vinden van wat ik doe en de manier waarop ik dat doe.

Leiden is best lastig!

En ook daarin merk ik: leiden is best lastig! Niemand die je verteld waar je heen moet en op welke manier. Je hebt volledig de vrijheid om dat allemaal zelf te bepalen en uit te zoeken. Maar ook niemand die naar de resultaten vraagt als je niets doet. Het resultaat van leiden vind ik elke keer toch weer prachtig, vorige week heb ik ook weer twee mensen mogen inspireren om te gaan staan voor hun ideeën en om hun plannen en visies concreet en openbaar te maken. Dat geeft me echt elke keer weer enorm veel voldoening en drive om door te gaan en concrete stappen te blijven zetten richting mijn einddoel. Alleen dan zal ik er uiteindelijk komen.

Jezelf leiden vind ik zelf misschien nog wel het meest lastige. Of je nu werkzoekende, zelfstandige of in loondienst werkt, allemaal hebben we een missie over wat je daarin wilt bereiken. Wat is de volgende stap die je kunt zetten? Hoe zorg je dat je niet verzand in details en je focus houdt op waar je naartoe wilt groeien. Zelf merk ik dat soms heel graag terug zou willen naar de volgende rol, terwijl ik tegelijkertijd weet dat dat niet meer zou werken. Ik blijf heel graag dienstbaar, maar wel in een rol die echt bij me past en waarin ik andere mensen en ondernemers mag helpen om zichzelf (nog) beter te profileren. Leiden of volgen wordt voor mij dus leiden en volgen.

Workshop Woensdag

Groeien gaat met onregelmatige stappen, meestal voor, maar soms toch ook weer even achteruit. Dat heb ik afgelopen zomer als nooit tevoren mogen beleven. Niet altijd even leuk, maar het heeft er wel toe geleid dat ik weer een aantal stappen heb kunnen zetten in ondernemersland. Een aantal van die stappen zijn terug te vinden in mijn workshop agenda. Woensdag heb ik uitgeroepen tot ‘Workshop Woensdag’, er zal elke woensdag iets te doen zijn bij De Verbindingsfabriek, voor meer info check mijn workshop agenda.

 

2 thoughts on “Leiden of volgen? Over ondernemen en danslessen.

  1. Hoi Rianne,

   Dank voor je lieve reactie.
   Elke dag is een stap dichterbij mijn doel en elke dag wordt mijn doel weer een stukje duidelijker.
   Ondernemerschap is echt een prachtige, maar soms ook zware reis, maar echt de reis van mijn leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *