Angst, vertrouwen en kwetsbaar durven zijn.

Angst is een raar fenomeen. Evolutionair gezien hebben we geleerd om weg te rennen voor iets dat we eng vinden. Heel goed, als we dat niet hadden gedaan hadden we het als mensheid vast niet gered in een tijdperk waarin vluchten voor een groot wild dier je beste optie op overleven is. Dat onze mind zo geprogrammeerd is dat we ook nu nog bij concreet gevaar heel snel weten te reageren is ook superhandig, het voorkomt een hoop ongelukken en laat mensen soms fantastische dingen doen die ze niet voor mogelijk gehouden hadden (bijvoorbeeld een auto optillen om een kind te redden).

Bij persoonlijke (en dus ook zakelijke) groei zit angst mij soms aardig in de weg. De weg naar ondernemerschap en ondernemen is echt een fantastisch avontuur, maar ik vind het geregeld ook echt zo doodeng! Af en toe heb ik gewoon zo’n dag; allemaal vragen in mijn achterhoofd, van ‘kan ik dit wel’ ‘hoe ga ik daar ooit genoeg geld mee verdienen’ en ‘hoe ga ik voldoende klanten vinden’. Vraagstukken waar ik soms echt wakker van kan liggen en waar ik ook geen direct antwoord op heb. Het uitspreken van mijn angsten en onzekerheden en om hulp vragen is niet iets wat ik makkelijk doe. Ik wil er meestal niet aan omdat ik het niet vind bijdragen aan mijn professionaliteit. Toch wil ik er vandaag wel even iets over kwijt omdat ik bijna zeker weet dat iedereen er last van heeft.

Kwetsbaarheid

Kwetsbaar durven zijn ligt niet zo in mijn aard en ik denk dat dat voor veel mensen geldt. Terwijl ik tegelijkertijd ervaar dat daarin nou juist ook mijn kracht ligt. Het filmpje dat ik bij dit blog heb bijgevoegd vind ik zo’n mooi voorbeeld daarvan. Als ik echt kwetsbaar durft te zijn en me open stel voor een ander dan zal ik ook liefde van anderen terug ontvangen! Door aan te geven wat je nodig hebt en daar zo specifiek mogelijk in te zijn kunnen anderen hier ook op reageren en een connectie met je maken.

Angst

Mezelf niet laten verlammen door angst is elke keer weer een keuze waar ik voor sta. Soms maak ik onbewust al een keuze, soms ben ik me er ook bewust van en kan ik kiezen hoe ik op situaties reageer door toch weer te zoeken naar het vertrouwen. Vertrouwen om te blijven bewegen; die angst is er toch wel, door daarbij stil te staan, het een plek te geven en daarna toch weer een stap te zetten komt er dan toch weer vertrouwen voor terug. Dat mocht ik een aantal dagen terug ervaren bij de workshop die ik voor de broekriem gaf. Geen last meer van zenuwen en volledig ontspannen mijn ding doen. Heerlijk! Dat ik daarmee ook weer andere mensen kan inspireren om dezelfde stappen te durven nemen is elke keer weer zo bijzonder.

 

Zuid Afrika

Mijn doel is Zuid Afrika, daar trainingen geven waarin ik mensen mag meenemen op een reis in een prachtig land, maar ook op een reis in zichzelf. Over waarom Zuid Afrika kan ik ook wel een blog vol schrijven, dus dat wordt de volgende. Mijn doel uitspreken is ook alweer best eng en ik heb echt nog een lange weg te gaan voordat ik daar ben. De weg ernaartoe is een pittig groeiproces, waarop ik nog vele obstakels zal tegenkomen. Maar de weg ernaartoe is ook de mooiste reis van mijn leven, een pad waarop ik de eerste stappen heb gezet en waarvan niet meer terug kan en wil!

Gooi je angst overboord en ga doen waar je goed in bent, waar je in gelooft en wat je droom is.

Je bent het beste in waar jij gelukkig van wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *