Ikigai, heb jij ‘m al gevonden?

Ikigai ontstaat als je iets doet waarin een aantal dingen samenkomen:

– iets doen waar je van houdt

– iets doen wat de wereld nodig heeft

– iets doen waar je goed in bent

– iets doen waar je voor betaald kunt worden

Er zijn ook situaties waarin een deel van de elementen terugkomen, zoals je in het plaatje ook al ziet. Dat kan een hobby zijn, of werk, je roeping of je missie. Daar kun je heel veel geluk aan ontlenen, maar het geef je nooit het volledige pakket waarmee jij kunt doen wat je graag doet op een manier die volledig bij jou past.

Ikigai model

Ik gebruik het Ikigai model om met jou op zoek te gaan naar wat jou drijft en hoe je jouw leven wilt inrichten als je besluit om de touwtjes in eigen handen te nemen. Dat is geen kwestie van een workshop van een middagje, om het te vinden moet je alle beschermende laagjes die je in de loop van je leven in jezelf hebt opgebouwd er weer af leren pellen, zodat je weer terug kunt keren naar de kern van wie je bent en naar wat jij te doen hebt in dit leven.

Zelf ben ik op zoek gegaan naar antwoorden omdat ik het gevoel had dat ik meer kon dan wat ik deed, maar niet durfde. Tantra, dans en meditatie zijn mijn weg ernaartoe. Dat kan ook jouw weg zijn, en ik vertel je er graag meer over, maar jouw weg naar persoonlijke ontwikkeling kan er ook heel anders uitzien. Dat maakt niet uit, welke weg je ook kiest, het is de goede. En elke weg die je kiest leidt tot jouw doel.

En er is nog meer goed nieuws, als je dat pad eenmaal inslaat, dan zul je jouw bestemming ook vinden. Ga op zoek naar die connectie met jezelf en de antwoorden zullen je gegeven worden. En meer dan dat. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als nu, en ik ervaar een diepe voldoening van het doen van de dingen die ik nu doe. Er komt zoveel naar me toe waar ik vertrouwen van krijg en bevestiging dat dit mijn weg is. Een duidelijk gevoel van ‘ertoe doen’ wat ik vaak gemist heb in werk is nu in overvloed aanwezig. Dat wens ik jou ook toe en dat is waarom ik doe wat ik doe met De Verbindingsfabriek.

Jouw helpen om jouw ikigai, jouw persoonlijke geluk te vinden is mijn missie. Die eerste stap zetten is het lastigste, dat was het voor mij en dat is het voor jou ook, daar weet ik alles van. Maar net zoals je een lot moet kopen om de loterij te winnen, zul je zelf die eerste stap moeten zetten om te zorgen dat je meer geluk in je leven gaat ervaren. Begin klein en zet die eerste stap met wat je nu kunt, dat is genoeg.

Terugkijkend op waar ik een jaar geleden stond is er in 12 maanden zoveel veranderd en is het zo snel gegaan! Het vinden van mijn eigen ikigai (zonder dat ik ooit van dat woord gehoord had) heeft mij echt in beweging gezet en me een doel gegeven waarvoor ik elke dag weer heel graag mijn bed uitkom, ook als het even wat minder gaat. Als ik daarover met jou in gesprek kan gaan, dan hoor ik dat heel graag!


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *