Leer van jezelf te houden om je volle potentieel te benutten.

Zelfliefde, van de week was het ver te zoeken en nog steeds ben ik er niet helemaal. Energie stroomt niet, en het kost me veel meer moeite dan anders om iets voor elkaar te krijgen en te produceren. Geen idee meer over wat nu de volgende stap zou moeten zijn. Veel te veel willen, niets voor elkaar krijgen en gefrustreerd raken omdat het niet lukt. En dan toch niet kunnen stoppen er lekker in blijven hangen, op zoek gaan naar steun bij een ander, die ik natuurlijk niet direct krijg…  Achteraf kan ik wel weer zien dat ik die steun helemaal niet nodig heb, maar op dat moment zou ik niets liever willen dan dat iemand anders even tegen met zou kunnen zeggen wat ik het beste kan doen en hoe ik weer verder kan.

Van de week uiteindelijk toch mijn laptop dichtgeklapt toen ik er middenin zat. Fiets uit de berging gehaald en ben een eind gaan fietsen. Heen wind mee, terug tegen de wind in ploegen. Bewust weerstand opzoeken en dan merken dat het best lukt om tegen de wind in te fietsen. Heerlijk om te merken dat zoiets kleins dan wel lukt, dat brengt mijn energie weer op gang! Als ondernemer kun je jezelf enorm onder druk zetten om te bereiken wat je wilt bereiken, met het risico dat je jezelf volledig opblaast omdat je veel te veel moet van jezelf. Ik vind mijn dromen realiseren echt een fantastisch avontuur. Maar wel vanuit ontspanning. vanuit mijn hart en vanuit liefde. Pas als ik heb kunnen loslaten wat me in de weg zit en ik het vertrouwen weer terug vind, dan kan ik weer verder. Zodat ik elk contact wat ik aanga, vanuit mijn hart aan kan gaan. Lief zijn voor mezelf betekent in dit geval: een afspraak maken met een ondernemerscoach;  iemand anders vragen om mij verder te helpen voelt goed.  En een lijstje gemaakt met reminders  en oefeningen dat ik kan gebruiken als de liefde voor mezelf ver te zoeken is. Ik deel ze met liefde met je.

Verken ook je donkere kant en leer ervan te houden
Ook je donkere kant heeft je gebracht tot waar je nu bent en is daardoor net zo waardevol als het licht in jou. Als er iets is in jezelf waar je moeite mee hebt, probeer dan eens te bedenken wat het voordeel daarvan is, of vraag of iemand je daarmee helpt. Niets is alleen maar negatief.

Durf jezelf te zijn
Loslaten van voldoen aan de verwachtingen van anderen helpt je om meer te gaan ervaren waar je zelf behoefte aan hebt. Mensen die durven af te wijken van de norm zijn vaak de mensen waar we tegenop kijken. Durf je impulsen te volgen en hou je niet in omdat je denkt dat anderen je dan misschien raar vinden. Trek je zo min mogelijk aan van wat anderen van je denken; voor elke beslissing die jij maakt om een andere keuze te maken zullen er 9 mensen zijn die je daarvoor bewonderen, 1 persoon zal het misschien niet snappen. Laat je je daardooor tegenhouden?

Hou van je lijf
Een perfect lichaam bestaat niet; jouw lichaam is perfect voor wat jij te leren en te doen hebt in dit leven. Daarom past een ander lichaam niet bij jou. Voer jij een eeuwig gevecht met de weegschaal? Bedenk dat eens dat je jouw extra beschermlaagje wel nodig hebt om jou te beschermen. Als je die bescherming niet meer nodig hebt, raak je je extra kilo’s ook weer kwijt.

Ga mediteren
Door meditatie kun je leren dat jouw gedachten niet bepalen wie je bent. Gedachten kunnen komen en gaan. Zoals je heel erg nat kunt worden in de regen, maar je nooit de regen bent. Zo is het ook met gedachten; ze kunnen heel heftig zijn, maar je bent niet je gedachten. Het kan helpen om een meditatiegroepje te starten, of je bij een meditatiegroepje aan te sluiten, dan kun je elkaar motiveren en maak je er makkelijker tijd voor vrij.  Ook in Weesp is er een (kleine) meditatiegroep. Ik voeg je daar graag aan toe als je denkt dat je daar iets aan gaat hebben.

Zeg ‘stop’ tegen jezelf als je iets niet meer wilt.
Soms kan je ego maar door blijven ratelen; als je in paniek schiet, of je soms niet meer ziet wat je volgende stap kan zijn, dan blijf je maar in dezelfde modus doorhollen en kom je geen stap verder. Zeg dan ‘stop’ tegen jezelf en stel jezelf de vraag: is dit wat ik echt wil?

Zorg goed voor jezelf
Eet gezond, en zorg dat je lichaam binnen krijgt wat het nodig heeft. Eet bewust en geniet ervan. Ga ook daarin op zoek naar je eigen balans en zorg vooral niet voor heel streng dieet wat je toch nooit volhoudt. Met een jojo effect kom je er nooit.

Hoe lief ben je voor anderen?
Ben je net zo lief voor jezelf? Of ben je voor jezelf eigenlijk veel strenger dan voor iemand anders? Bedenk eens hoe jij zou reageren als iemand anders dezelfde fout zou maken als jij als er iets misgaat en hoe je daarop zou reageren. Kun je jezelf dezelfde reactie geven? Wees lief voor jezelf; vervang ‘moeten’ door ‘willen’ en kies bewust voor de dingen die je wel wilt.

Accepteer dat het leven niet altijd leuk kan zijn.
Iedereen heeft mindere dagen. En die heb je misschien ook wel heel hard nodig. Om de stilte in jezelf terug te vinden en opnieuw te kunnen focussen op wat echt belangrijk is.

Kijk eens achterom naar hoe ver je al gekomen bent
Ik heb nog een hele lange weg te gaan voordat ik met de eerste groep naar Zuid Afrika kan om daar de eerste versie van het ‘creeerjeeigenleven’ programma kan gaan draaien. En er zijn dagen genoeg waarop ik bedenk dat ik nog zover te gaan heb, dat de moed me wel eens in de schoenen zakt. Tegelijkertijd weet ik wat ik wil, heb ik een doel, en besef ik me ook waar ik een jaar geleden stond. Ik wil zo graag vooruit en verder, maar af en toe achterom kijken om te zien welke weg je al hebt afgelegd helpt je om je te realiseren dat je elke dag een klein stapje verder komt in de richting van jouw doel.

Wat zijn jouw grenzen?
Weet je waar jouw grenzen liggen en weet je ze op tijd aan te geven. Denk eens terug aan de laatste keer dat je een afspraak had met iemand; waar je eigenlijk geen zin in had. Zou je die afspraak durven annuleren omdat je tijd voor jezelf nodig hebt, of voel je dan toch de sociale druk om wel te gaan?  Vaak registeren we achteraf pas dat iemand over je grens is gegaan. Meditatie of een andere vorm van bewustwording kan je helpen om hier beter bij te kunnen, zodat je bij jezelf eerder kunt signaleren wanneer iemand over jouw grens heengaat. Kom op voor jezelf en laat nooit iemand je overhalen om iets te doen waar jij niet aan toe bent. Je mag je eigen weg kiezen en je eigen tempo.

Houden van jezelf is niet geleerd in een dag en gaat bij mij ook met ups en downs. Toch hoop ik dat ik je met deze tips een stukje verder kan helpen op jouw pad naar zelfliefde. Als je behoefte hebt om een keer verder te praten mag je me zeker contacten.

heartss

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *