Iets nieuws beginnen eng? Niet met deze tips!

We lopen allemaal met plannen en ideeën rond waar we ‘ooit wel eens een keer’ mee willen beginnen. Vaak zien we zoveel beren op de weg, dat we het nog maar even uitstellen naar morgen, volgende week of volgend jaar. En toch blijft het knagen als je er niet mee aan de slag gaat, omdat je eigenlijk wel weet dat dit is wat jij te doen hebt. Om je op gang te helpen heb ik tien tips voor je verzameld die je helpen om jouw idee te concretiseren en te realiseren.

1. Maak het klein

Een einddoel hebben geeft je focus. Ik haal er elke dag enorm veel energie uit om te weten waar ik het voor doe en waar ik naar toe wil groeien. Tegelijkertijd kan dat einddoel ook verlammend werken; zoveel vragen waar je het antwoord nog niet op weet om te komen waar je komen wilt. Een einddoel is prachtig, maar probeer het te vertalen naar kleine stapjes. Je hoeft niet gelijk je baan op te zeggen om ergens over te gaan schrijven en als baanzoekende ben je niet direct ondernemer als je een blog start om jouw ideeën te delen. Met soortgelijke stappen maak je jouw plannen en ideeën voor jezelf overzichtelijk en krijg je er meer grip op. Door het in kleine stappen onder te verdelen kun je de onderdelen die je nog niet genoeg beheerst tijdelijk aan de kant schuiven en je focussen op waar je al concreet mee aan de slag kunt.

2. Durf te vertrouwen op je eigen kennis en ervaring!

Het is jouw idee, en jouw idee is van jou. De hulp van iemand anders kan heel fijn zijn om je te helpen jouw idee te realiseren, maar het kan ook een valkuil zijn. Door te verwachten dat anderen voor jou de oplossing gaan creëren. Dat klinkt misschien heel erg lekker, maar in de praktijk werkt het niet. Als jij mensen wilt gaan helpen met jouw ervaring en jouw kennis, dan zullen ze vertrouwen in jou moeten hebben. Jij wordt het gezicht van jouw organisatie, of van je blog. Als je mensen wilt inschakelen om jou te helpen, zorg er dan voor dat het mensen zijn die jou helpen groeien en die je helpen te gaan staan voor jouw boodschap. Durf jezelf te laten zien dus! Onzekerheid, angst en vertrouwen zijn elementen waar we allemaal mee worstelen, het getuigd juist van ontzettend veel lef als je het aandurft om daarover te gaan schrijven!

3. Maak het concreet

Een basiswebsite heb je in een middag gebouwd. En hoe gaaf zou het zijn om daarmee jouw eigen platform te hebben waarmee je jouw idee de wereld in kan sturen? Iets aan het papier (of het internet) toevertrouwen vraagt om loslaten; je hebt geen controle meer over wie het leest en wat voor reacties er dan ontstaan. Maar is dat tegelijkertijd niet ook jouw verlangen? Dan mensen het erover gaan hebben? Dat je bij de supermarkt wordt aangestoten door een bekende die zich herkent in jouw verhaal en meldt dat ze er iets aan heeft gehad? Klein beginnen moeten we allemaal. En om die 1000 volgers op facebook te hebben zul je toch met de eerste moeten beginnen!

Behalve een blog zijn er nog genoeg andere dingen te verzinnen waarmee je jouw kennis kunt delen; organiseer een workshop, een praatavond of een ander platform waarin mensen elkaar kunnen treffen. Ook zo zet je jezelf als specialist neer en kunnen mensen jou vinden.

4. Teveel ideeën?

Terwijl het je niet lukt om er met eentje te beginnen? En lijken ze allemaal veel te eng, veel te groot en veel te onbereikbaar? Mijn hoofd zit constant vol met ideeën, maar ik ben gestopt met ze allemaal op te schrijven. Ik kreeg er een enorme to-do-lijst van, waarvan ik van het overgrote deel van mijn plannen geen idee had over hoe ik dat zou willen aanpakken. Ik schrijf nu alleen de ideeën op die echt blijven hangen en waarvan ik ook na een paar dagen nog het idee hebben dat ze genoeg bijdragen aan mijn lange termijn plan.

Als ik ideeën niet onthoudt, dan zijn ze waarschijnlijk niet belangrijk genoeg. Dat geeft mee een veel kleinere to-do-lijst en veel meer rust in mijn hoofd. Ik vind het fijn dat ik zo creatief ben, maar met ideeën alleen kom je er niet. Focus houden, en ergens een keer een begin maken om er met eentje te starten geeft je veel meer richting en een doel. Daardoor krijg je ook de rust in je hoofd weer terug.

5. Wat kan ik wel.

Al die beren op de weg maken je vreselijk onzeker. Maar angst is geen teken dat je het niet zou kunnen. Dat ik zelf soms niet weet hoe, daar komt mijn grootste onzekerheid vandaan. Niet weten hoe is ook geen teken dat het niet zou kunnen. Die oplossing is er echt wel, je hoeft ‘m alleen maar te vinden. En probeer het ook eens om te draaien. Welke elementen van jouw idee of plan kun je wel mee aan de slag, met de kennis en ervaring die je nu in huis hebt? Kun je er daarmee een vorm van maken waar je wel vertrouwen van krijgt? Dan heb je in ieder geval een startpunt!

6. Waar kan ik vandaag mee beginnen.

Misschien wel de belangrijkste tip van het hele rijtje. Plannen maken en groot dromen kan heerlijk zijn, maar concreet gebeurt er dan natuurlijk nog helemaal niets. De Verbindingsfabriek is ontstaan omdat een coach op een gegeven moment aan mij vroeg:”waar kun je vandaag mee beginnen”. Toen ging bij mij het knopje om. Wat maakt die vraag bij jou los en wat kun jij verzinnen om vandaag nog vorm te geven aan jouw idee? Dat hoeft echt niet groot en meeslepend te zijn. Juist door het klein te houden, kun je het heel dicht bij jezelf houden en wordt het minder bedriegend. Als je met die vraag voor jezelf de eerste stap kunt zetten, dan is dat echt een enorme mijlpaal!

7. Het is niet erg als je je einddoel nog niet helder hebt.

Controle vinden we lekker, ik ook. Het liefste stippelen we eerst het hele pad uit en bedenken we oplossingen voor elk mogelijk probleem dat zich onderweg voor zou kunnen doen. Dat lukt dan meestal niet, omdat er altijd wel iets kan gebeuren onderweg waar we de oplossing niet voor weten. Daardoor beginnen we er vaak maar niet aan. Maar het niet helder hebben van alle stappen tot je einddoel, wil dat niet zeggen dat je niet alvast de eerste stap kunt zetten. Zolang je elke keer maar weer één stap zet, komt je einddoel steeds dichterbij en wordt je einddoel steeds helderder. “Je kunt pas over de heuvel kijken als je er eerst op geklommen bent”!

8. Deel je idee!

Zolang jouw doel alleen nog maar in jouw hoofd leeft, heeft het geen waarde. Kennis is macht, is het spreekwoord, maar eigenlijk is alleen gedeelde kennis macht. Durf jouw idee daarom te delen! Daarin kun je alleen maar klein beginnen. Zoek mensen die je vertrouwd en deel je idee, vraag naar hun feedback. Je krijgt ongetwijfeld vragen en ideeën terug waar jij weer mee verder kunt en waar je meer vertrouwen van krijgt om jouw idee ook in een bredere kring (of op internet) te gaan delen.

9. Zie het als een experiment dat ook mag mislukken.

Weet je hoeveel gloeilampen Edison heeft gemaakt voordat hij er eentje produceerde die het gewenste effect gaf? Ik heb geen idee, maar ik weet zeker dat hij vele prototypes heeft gemaakt die rechtstreeks de prullenmand in konden. Als je jouw idee als een experiment kunt zien, dan geeft dat jou de ruimte om ermee te spelen. En als het mislukt, waarom zou je het dan niet nog een keer opnieuw proberen? Creëer ook voor jezelf financieel ruimte voor mislukking, als je vanwege financiële redenen instant succes moet boeken, dan verlies je waarschijnlijk de creativiteit die je nodig hebt om je idee bij te sturen als het niet meteen van de grond komt.

10 Hou vol, of juist niet.

Als die tweede keer ook niet lukt en de derde keer ook niet, hou vol, probeer een andere aanpak of vraag feedback van jou potentiële doelgroep. Als het echt jouw idee is en je volledig gelooft in jouw succes dan zal het je uiteindelijk lukken. Als dit is wat je de rest van de wereld (inclusief jezelf) te leren hebt, vertrouw er dan op dat je met volhouden uiteindelijk jouw weg naar succes zult vinden.

Als het je niet lukt om vol te houden, dan is dat misschien een teken dat dit toch niet echt is wat je wilt. Dan heb je en waardevolle les geleerd en hoef je jezelf nooit af te vragen wat er gebeurd zou zijn als je het niet geprobeerd had. Blijf dan niet hangen in oeverloos opnieuw proberen zonder dat je er energie van terugkrijgt, maar volg je nieuwsgierigheid en je drive; dan komt er vanzelf weer iets ander op je pad.

 

Iets nieuws beginnen eng? Niet met deze tips!

Tenslotte: heb je enig idee hoeveel mensen jou zijn voorgegaan in het volgen van hun eigen weg? En hoe denk je dat zij dat proces beleefd hebben? Ik schrijf deze tips vanuit mijn eigen ervaring en vanuit gesprekken met andere mensen die deze stap voor jou hebben gezet; iedereen vind het net zo eng als jij om vanuit jezelf te gaan schrijven, creëren en werken. Maar het went echt, en die eerste positieve reacties geven je precies het vertrouwen dat je nodig hebt om weer het volgende stuk te durven schrijven. En als dit jouw missie is, dan weet je ook dat je er vroeg of laat mee aan de slag zult gaan. Hou focus en blijf creatief in het zoeken naar oplossingen, dan zul je er altijd komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *