Hoe kom je erachter wat je echt wilt?

Ik kom het zo vaak tegen in de gesprekken die ik met mensen voer; baan kwijt en zeker weten dat je zo’n zelfde baan ook niet meer terug wilt. Maar wat dan wel? Je weet wel wat je leuk vind, maar dat heeft volgens jou niets met werk te maken, dus wat voor functie past daar dan bij? En dan zeg ik ook eerlijk: daar is geen direct antwoord op! Omdat er volgens mij nog een vraag onder ligt waar je eerst mee aan de slag zou kunnen gaan. En dat is de ‘waarom’ vraag.

Waarom vind je leuk wat je leuk vind? Waarom wordt je van bepaalde dingen wel blij en van andere niet? Ik vond het als kind heerlijk om buiten op de hei hutten te bouwen samen met alle andere kinderen uit de buurt. Met de verbindingsfabriek wil ik over twee jaar met de eerste groep naar Zuid Afrika voor de eerste coachingsreis. 30 jaar later is mijn motivatie waarom ik doe wat ik doe dus nog steeds niet verandert. En ik denk voor jou ook niet.

Wat vind je leuk?

Als je terugkijkt op je werk, op hobby’s en op je relaties en vriendschappen, welke dingen ben je dan trots op, wat vond je wel leuk om te doen en welke positieve herinneringen heb jij aan werk, of aan anderen dingen? Als je vervolgens jezelf de vraag kunt stellen waarom je dat zou leuk vond en je kunt daar een antwoord op geven, dan heb je jouw intrinsieke motivatie te pakken. Dan heb je te pakken waar het voor jou om draait in het leven.

De volgende stap is dan om een vertaling te maken van jouw motivatie naar een baan, of misschien wel naar een eigen bedrijf. Daarbij gaat het dan in eerste instantie om het ‘hoe’. Hoe wil jij je kennis en ervaring inzetten. Ik heb daar ooit een top tien lijstje van gemaakt wat erg goed werkte. Tien keer het ‘hoe’ van mijn manier van werken, wat past bij mij en wanneer ben ik op mijn best. Vanuit daar kun je dan weer verder kijken naar wat voor bedrijf of organisatie daar dan weer bij past.

Kies en je wordt gekozen!

Klinkt dat voor jou niet geloofwaardig? Dat kan ik me voorstellen. Dat dacht ik zelf ook. Zo vaak gedacht dat ik kansen zou mislopen als ik zo specifiek zou gaan aangeven wat ik wilde. Niets bleek minder waar. Juist door te kiezen en te vertellen over jou ‘why’ wordt je onderscheidend, gaan mensen je onthouden en zul je precies de baan vinden die je nodig hebt. Het is mij gelukt, en als ik het kan, dan kun jij het ook!

Natuurlijk is het in de praktijk nooit zo eenvoudig als dat ik het nou schets, maar het in het kort wel waar het om draait. Elders op mijn website vind je meer vragen die jou helpen om jouw talent en je intrinsieke motivatie te vinden. Ook maak ik graag tijd voor een kennismakingsgesprek met je, waarin ik je meer vertel over hoe het mij gelukt is en ik mijn kennis en ervaring graag met je deel. Natuurlijk vertel ik je dan ook graag iets over hoe ik jou zou kunnen helpen om ook te gaan doen waar je echt goed in bent, energie van krijgt en waar je gelukkig van wordt!

Hoe kom je erachter wat je echt wilt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *