De wetenschap van liefde

De wetenschap van liefde tussen mannen en vrouwen komt voor mij op dit moment neer op een verrassend simpele conclusie. En die is dat het hebben van verbinding in een relatie allemaal draait om de hoeveelheid ruimte die je elkaar binnen die relatie gunt. En dat we daar collectief gezien nog heel veel in te leren hebben.

We zijn allemaal geboren uit de samenkomst van zowel mannelijke als vrouwelijke energie. En die delen zitten in ieder van ons. Waarbij het vaak gebeurt dat we in één van die rollen zijn doorgeschoten omdat ons dat de veiligheid geeft om onze trauma’s te kunnen beschermen. Dat we als vrouw te vrouwelijk zijn geworden, als man te mannelijk. Of als man te mannelijk en als vrouw te vrouwelijk. Persoonlijke ontwikkeling heeft heel veel te maken met het herstellen van die balans door het helen van traumastukken. Zodat je over beide energieën kunt beschikken om jouw ding te doen. Zodat je kunt blijven staan voor wat je wil doen en je tegelijk over de flexibiliteit kunt beschikken om mee te bewegen met de uitdagingen die het leven je daarin geeft. Met de woorden ‘man’ en ‘vrouw’ bedoel ik dus niet alleen hoe je fysiek in elkaar zit, maar spreek ik ook tot het mannelijk en het vrouwelijk deel van je energetische lichaam.

Als ‘man’ mag je leren om vrouwen te vragen jou de ruimte te geven waardoor jij volledig jezelf kunt zijn. En mag je leren om dat te doen op een manier waarin er geen enkele twijfel meer is over of jij die ruimte als man wel verdiend. Doordat je het niet alleen in woorden vraagt. Maar je lichaam datzelfde vertrouwen uitstraalt. En als ik het dan heb over ruimte dan gaat het over twee verschillende versies van dat woord. Aan de ene kant is er de ruimte die jij nodig hebt om niet bij elkaar te zijn. Omdat je het belangrijk vind om ook je eigen dingen te kunnen doen zonder dat je daarbij constant rekening hoeft te houden hebt met hoe zij zich voelt.

Zij mag haar eigen ongemak oplossen en jij het jouwe. En het is belangrijk dat je leert om het daarover te kunnen hebben zonder dat je jouw problemen bij de ander in de schoot werpt. Iets kunnen delen in een relatie begint met iets te delen over hoe jij je voelt en de zin te laten beginnen met “ik”. Eerlijk zijn mag dan een enge weg zijn. Als je wil dat zij je de ruimte geeft die je nodig hebt is dat het offer wat je als man mag brengen door al je kaarten open op tafel te leggen.

Daartegenover dan staat dat je volledig haar heilige ruimte mag claimen als het gaat om seksualiteit waarin je het aller dichtste bij elkaar bent en je kunt ervaren dat je samen één bent. Seksualiteit waarin je haar mag leren ontspannen in het ongemak. Waarin je mag leren dat jouw verlangen haar uitdaging mag zijn en jij haar die uitdagingen mag geven met alles wat je in je hebt. En dat je haar mag laten voelen dat ze zich daarin altijd veilig mag voelen bij jou, omdat je nooit meer van haar vraagt dan ze aankan. Dat je er op die momenten altijd voor haar kunt en zult zijn. Leer te zien dat jouw verlangen dienstbaar is aan haar persoonlijke groei waardoor ze leert om flexibel te zijn.

Als ‘vrouw’ heb je te leren om te kiezen en om geduld te hebben. Gun jezelf de partner die jou helpt om de beste versie van jezelf te zijn en ga niet voor minder. Kies voor iemand die je vlinders in buik bezorgd alleen maar omdat je bij hem bent. En besef je dat die keuze inhoud dat je bereid bent te leren om hem de ruimte te geven waar hij om vraagt. Omdat hij op die manier kan zijn wie hij is en jij hem zo het allerleukste vind. Verlang daarnaar meer dan dat je er bang voor bent.

Geef hem de ruimte om dingen te doen zonder jou. Gun hem dat, meer dan dat je er zelf bang voor bent om dat te doen. Geef hem de ruimte om niet alles met je te willen delen of alles aan je te willen vertellen. Hij wil dat namelijk wel, maar hij is bang voor jouw afwijzing als hij alles van je zou weten. De enige manier om hem het vertrouwen te geven dat gevoel los te laten is keer op keer het tegenovergestelde te laten zien. Zie wie hij werkelijk is en besef dat zijn fouten niet zijn wie hij echt is en dat hij aan het leren is. Wees duidelijk over wat voor gevoel dat jou geeft als hij niet eerlijk is. Maar laat hem ook voelen dat hij welkom is bij je als hij bereid is om opnieuw voor openheid te kiezen.

Wees je bewust van je eigen lichaam. Ken het. Wees vertrouwd met hoe je aangeraakt wil worden en leer jezelf om open te zijn over seksualiteit. Leer jezelf om te willen ontdekken. Verlang naar flexibel kunnen zijn in alles wat je doet om het voor jezelf makkelijker te maken en zie dat je seksleven daar een uitstekende leerschool voor is. Geef hem het vertrouwen van de heilige ruimte van je eigen lichaam. Leer jezelf dat als jij je aanraakt dat dat altijd een daad van liefde is. En als dat voor jou niet zo voelt, ga dan eens na of dat iets is wat alleen je hoofd bedenkt en waarvan je lijf weet dat het niet waar is. Wil je werkelijk in de verkramping blijven als hij je vraagt om jezelf te openen? Zie zijn verlangen als een uitnodiging naar ontspanning. Kies voor degene die het je lastig maakt. Kies voor degene die je keer op keer leert dat je mag ontspannen in het ongemak. En kies voor iemand die je in zijn communicatie duidelijk laat voelen dat hij er tijdens jullie reizen in intimiteit altijd zal zijn op de momenten dat het nodig is.

En zijspoor daarvan is een onderwerp waar ik in het verleden al veel over geschreven heb. En dat is evenwicht herstellen in de vraag naar communicatie. Binnen veel relaties zie ik dat er iemand behoorlijk open is qua communicatie en de ander praten maken juist heel moeilijk vind en daarom juist vaak niet het initiatief neemt. Communicatie is in mijn ogen het cement in een relatie. En als je wil dat de ander ook een keer het initiatief neemt dan heb je ander ook de ruimte te geven om dat te doen. En dat betekent dus dus dat je op te houden hebt met vragen. Met suggesties doen of om met voorstellen te komen. Dat betekent dat je het initiatief echt bij de ander durft en wil neerleggen. Je het volledig aan de ander laat om te laten zien op welke manier hij of zij de ruimte wil opvullen die jij biedt. Dat dat een onmogelijke taak lijkt dat kan ik volledig beamen. En toch is dat wat je te doen heb. Het is de luxe van de keuze die jij kunt maken om meer dan alleen je eigen pijn te helen. En wat je echt kunt. Omdat dat is waarvoor je hier bent.

Mijn boodschap aan zowel mannen als vrouwen: sprookjes bestaan echt. Ga niet voor minder. Vind iemand die hetzelfde verlangen heeft naar dezelfde hoeveelheid ruimte in beide hierboven beschreven vormen van het woord. Vind degene die jou aanvult. Die alles is wat jij niet bent. En die toch volledig vertrouwd voelt. Vertrouw daarbij op je hart die van zichzelf al uitstraalt hoe jij bent. En daardoor feilloos diegene(n) aantrekt die jouw verlangen naar zowel verbinding en ruimte perfect aanvult. En laat de liefde dan ontstaan zoals ze wil ontstaan.