Waar blijft de #mannenmetoo?

“Heeft er iemand interesse in foto’s van mijn voeten zodat ik deze zomer nog even onbezorgd op vakantie kan?” Het was een berichtje op twitter dat ik gisteren zag waardoor ik het me weer afvroeg: hoeveel mannen worden er misbruikt, misschien wel zonder dat ze er enig idee van hebben?

Er kan veel in dit land. En je kunt zeggen dat er niks mis is met foto’s verkopen van je voeten zodat jij met dat geld op vakantie kunt. Als beide partijen daar blij van worden wie ben ik dan om daar iets te van te vinden. En tegelijk raakt het ook iets heel essentieels. Want er kan in dit land ook veel waarmee we een verslaving en een vorm van misbruik in stand houden.

Misbruik gaat zo vaak over mannen die het gedaan hebben. Terwijl het andersom net zo goed gebeurd. Dit voorbeeld zegt mij heel veel zegt over de macht die vrouwen hebben als het gaat om intimiteit, geheimen en hoe we daarmee om gaan. En hoe de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen ook op deze omgekeerde manier volledig verdwenen lijkt.

Voorkeuren waar je last van hebt hebben komt altijd ergens vandaan. Het is altijd het gevolg van iets dat er in het verleden is gebeurd. En waarvan we onszelf hebben geleerd om dat vooral geheim te moeten houden. Geheim. Zodat je het met niemand hoeft te delen, behalve met degenen die er net zoals als jij ook mee bezig zijn om hun geheim geheim te houden. Waardoor het geheim nog geheimer wordt.

Het is prachtig dat er zoiets is geweest als #metoo en het is goed dat er aandacht is voor grensoverschrijdend gedrag van mannen. Maar ik ben persoonlijk ook heel benieuwd hoe het is met de #mannenmetoo. Hoeveel mannen er nog dagelijks last hebben van het feit dat het altijd de vrouw is de bepaald wanneer er ruimte is voor intimiteit. Of dat nou gewenst of ongewenst is of was.

Dat het altijd de vrouw is die bepaald wanneer je als man een keer mag. Of het een vrouw was die jou ooit iets heeft aangedaan waar je vandaag de dag nog steeds last van hebt. Iets waardoor de gelijkwaardigheid is verdwenen en lol beleven aan intimiteit een ver van je bed show lijkt.

Gedoe met liefde veroorzaak je samen, dat veroorzaken wij als maatschappij met z’n allen door hoe we doen of gedaan hebben. Gedoe in relaties, of van het niet hebben van een relatie is altijd het gevolg van hoe je gevormd bent en wat je mee hebt gemaakt, van beide kanten. En gedoe in een relatie, heeft nooit met schuld hebben te maken.

Als man mag je ophouden met jezelf klein houden. Wat je hebt meegemaakt heeft je ook veel kennis gegeven over hoe het is om dat mee te maken. Daar mag je ook een keer voor gaan staan en er anderen mee helpen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij.

En vrouwen hebben ook een ontwikkeling door te maken door op te houden mannen klein te houden. Wij mogen ophouden met mannen in de verslaving te houden van genoegen nemen met kruimels. Met ze precies net zoveel geven dat ze elke keer weer bij ons terugkomen of niet bij ons weggaan.

Ik geloof dat niemand het echt leuk vind om geheimen te hebben. Wat ik wel geloof is dat het best lastig is om iemand te vinden die openminded genoeg is om je niet te veroordelen voor wat je hebt gedaan of wat je verlangen is en die jou helpt om je verleden als kennisgebied te omarmen. Als je voelt dat het voor jou tijd is om dat te doen dan ben je van harte welkom.