Waarom nadenken niet helpt

Ben jij ook gezegend met een goed stel hersens? En is je denkcapaciteit een talent wat ook jij veelvuldig inzet om te leren en om een betere versie van jezelf te worden? Misschien herken je het dan ook dat nadenken niet werkt om gedoe met intimiteit op te lossen. Daar is een super logische verklaring voor. En die deel ik graag met je.

Onveilige hechting, oftewel een slecht voorbeeld hebben gehad voor hoe relaties werken zorgt ervoor dat je een deel van jezelf hebt verstopt. Jij hebt als kind dingen meegemaakt die niet fijn waren. Waarvoor je je verantwoordelijk bent gaan voelen. En waarvoor je jezelf bent gaan beschermen. Door dat deel van jezelf weg te stoppen waar je ooit geraakt bent. Die ervaringen van toen deden zo zeer dat je met jezelf hebt afgesproken om nooit meer naar dat gebied terug te keren. Je hebt het zo ver weg gestopt dat je misschien zelf wel geen idee hebt dat je dat ooit hebt gedaan. Wat je wel weet is dat je iets mist in je leven. Dat je je alleen en niet begrepen voelt en dat je een oplossing wilt.

Dat stuk wat je weg gestopt hebt, daar heb je geen herinneringen aan. Je weet van jezelf misschien wel helemaal niet wat je meer kunt zijn dan wat je nu bent. En je leeft nu nog voor een deel in de survivalmodus. Een survivalmodus die je jezelf als kind hebt aangeleerd. Om met een omweg wel de liefde te krijgen die je nodig had en die je niet kreeg. En omdat je als kind niet hebt meegemaakt hoe het voelt om veilig gehecht te zijn kun je geen gedachtes produceren waarmee je daarnaar terug kunt. Je mist heel simpel gezegd een actief ankerpunt. Een herinnering die je kunt gebruiken om een nare ervaring te overschrijven omdat je ook weet dat het anders kan. Dat is waarom nadenken niet helpt in traumaverwerking.

Het goeie nieuws is dat je jezelf dat ankerpunt op elk moment in je leven ook weer terug kunt geven. Door je open te stellen en nieuwsgierig te zijn naar wat je nog niet weet over jezelf. En door iemand in je nabijheid toe te laten die je genoeg vertrouwd om jou met een nieuwe ervaring dat ankerpunt alsnog te geven. Iets waarmee jij jezelf niet alleen een groot gevoel van je veilig voelen in intieme verbindingen bezorgd, maar je jezelf ook de ruimte geeft om volledig jezelf te zijn en echt je talent te gaan leven. Uiteraard ben ik graag degene die jou dat  ankerpunt terug geeft.