Waar geef jij je stem aan?

Stemmen doen we eigenlijk elke dag. Waar jij je stem voor gebruikt zegt veel over waar je je aan verbindt. En soms moet je eerst in een hoek gedrukt worden voordat je een andere keuze kunt maken. Het was echt een fijne club mensen waar ik werkte. Een klein bedrijf in Brabant waar ik voor de liefde toch al naartoe wilde verhuizen. Genoeg ruimte om te leren. En om geconfronteerd te worden met mijn tekortkomingen.

Mijn eigen ontdekking dat er te weinig naar me geluisterd werd was tegelijk de spiegel dat ik mezelf ook niet echt liet horen. Dat ik mijn diepste gedachten en overtuigingen altijd voor mezelf had gehouden. Niet belangrijk genoeg, en voor mij te onveilig gebied. Het moment dat ik dat doorbrak was ook het moment dat ik overspannen raakte.
Ik heb er echt wel de ruimte gekregen om te ontdekken wie ik ben en wat mijn talenten zijn. Maar het was niet genoeg. Ik had zoveel meer ruimte en vooral tijd nodig. En dus koos ik voor mijn eigen stem laten horen en kon ik stapje voor stapje gaan ontdekken wat me er nog van weerhield om zonder angst mijn hart te volgen.
Ik had dit proces nooit kunnen doorlopen naast een normale baan. Ik had wie ik ben en wat mijn talent is als mijn werk aan te nemen door er volledig voor te kiezen. Om er volledig de tijd voor te nemen. En ik heb gelukkig de aanname gedaan dat dat nooit zo moeilijk zou kunnen zijn en dat ik er al heel snel succes mee zou behalen. De werkelijkheid was zo totaal anders.
Moeilijk was het eigenlijk niet. Het was een kwestie van 1 keer voor mijn hart volgen kiezen. En de rest ging vanzelf. Maar het heeft me wel laten voelen hoe bang ik steeds ben geweest voor veranderen en voor de verandering toelaten. Hoe bedreigend het kan voelen als je pijn ervaart waarvan je weet dat alleen de tijd je kan helpen om die te transformeren.
Je hart volgen is geen baan voor watjes. Het is een baan waar je lef voor nodig hebt. En waar niemand anders dan jijzelf de keuze voor kan maken. Je stem geven aan wat jij belangrijk vind in de wereld is nog steeds geen gemeengoed. En is misschien alleen weg gelegd voor diegenen die zich toch altijd al buitenbeentjes hebben gevoeld. De andere kant daarvan is dat dit wel de tijd is dat je impact kunt maken.
De rol die ik daarin kan spelen is je de ruimte geven om alle fouten te maken die ik ook gemaakt heb. Ik weet hoeveel het van je kan vragen om de controle los te laten. Wat voor gekke dingen dat met je kan doen. Ik wens je niets van alles dat ik de afgelopen jaren heb gevoeld. Maar als dat wel zo is, als er momenten zijn dat je je even veilig wil voelen bij iemand waarvan je weet dat je er altijd naar terug mag komen. Dan wil ik dat je weet dat je je met alles wat er bij je speelt veilig mag voelen bij mij.