Een testje: in welk fantastisch dier herken jij jezelf?

Het is een beeld dat ik heb van mijn toekomstige kantoor. Vijf posters van hoofdrolspelers uit Fantastic Beasts. Prachtige metaforen voor delen van onszelf die we hebben weg gestopt en waarmee we iets zijn geworden wat we niet kunnen zijn. Het deel dat blijft vragen om aandacht zodat jij terug kunt keren naar je originele vorm.

Van links naar rechts stel ik ze graag aan je voor: de Dragon, de Niffler, de Demiguise, de Phoenix en de Bowtruckle. De Engelse namen vind ik mooier dan de Nederlandse. Waar ze voor staan wat hun talenten en uitdagingen zijn vind je hieronder.

Dragon:

Mensen worden tot je aangetrokken door je natuurlijk vermogen om warmte uit te stralen. Ze willen graag wat van jouw warmte ontvangen omdat ze dat zelf tekort komen. Maar als draak kan het je ook gebeuren dat mensen daardoor dichterbij je willen zijn dan jij prettig vind en je niet genoeg ruimte krijgt. Je kunt je geclaimd en opgesloten gaan voelen. Je kunt heel goed boos worden. Maar als jij boos bent dan heb je je eigen vuur niet meer onder controle. En omdat je het niet meer met anderen durft te delen slaat je vuur naar binnen. Je verhaal naar buiten brengen en iemand vinden bij wie je dat veilig kunt doen is een belangrijk aandachtspunt voor Dragons.

Niffler

De Niffler lijkt een probleem met geld te hebben. Maar eigenlijk heeft de Niffler een probleem met tijd. Nifflers hebben een prachtig talent waar ze op den duur uitstekend geld meer kunnen verdienen en wat ze zullen uitgeven aan projecten waar ze het verschil mee kunnen maken. Maar vele Nifflers hebben nog teveel overtollige bagage in hun buidel die met geduld en heel veel liefde eerst opgeruimd mag worden voordat er ruimte is om er geld in te stoppen. Van geen geld hebben ga je niet dood is een belangrijke ervaring voor Nifflers om een keer te ervaren. Zodat ze er niet meer bang voor hoeven te zijn.

Demiguise

De Demiguise heeft een bijzonder talent om zich onzichtbaar te maken. Ze zijn daarmee fantastisch in staat om dienstbaar te zijn en om het anderen naar de zin te maken. Het ego staat de Demiguise niet in de weg en het zijn enorm sociale wezens. Het probleem wat de Demiguise heeft is dat hij bij de minste of geringste gevoel van in een onveilige omgeving zijn doorschiet in onzichtbaar zijn en stopt met vragen stellen. Waardoor zijn omgeving hem niet meer ziet en Demiguise zich alleen gaat voelen. Vragen durven stellen is een belangrijke stap voor Demiguises om aan te werken.

Phoenix

De Phoenix kan herrijzen uit zijn eigen as. Een talent dat ervoor zorgt dat de Phoenix in staat is om enorm grote issues te transformeren. Een talent dat de Phoenix kan gebruiken om zijn eigen identiteit te laten sterven en opnieuw geboren te worden als een vrije vogel en anderen in dat proces te begeleiden. Veel Phoenixen hebben heel vaak last van controledrang. Ze zijn bang geworden voor dat stervensproces en blijven er liefst zo ver mogelijk bij vandaan. Terwijl ze het niet kunnen ontlopen omdat alle Phoenixen er tegelijk naar verlangen om zichzelf te zijn. Logisch blijven nadenken kan een Phoenix helpen om niet gek te worden van zijn eigen tegenstrijdigheid.

Bowtruckle

De Bowtruckle is een groen beestje. Het geeft als geen ander dier om het voortbestaan van onze planeet en ze hebben enorm veel verstand van alternatieve geneeskunst, planten en kruiden. Bowtruckles zijn als geen ander in staat om sloten open te krijgen en zichzelf toegang te geven tot verlaten gebieden. Waar Bowtruckles last van hebben is dat ze niet groot zijn en moeite hebben om concreet te worden. Daardoor wordt er makkelijk over ze heen gekeken wordt en wordt hun wijsheid vaak afgedaan als zweverig. Ook hebben Bowtruckles de neigingen om zich af te zonderen als ze het moeilijk hebben waarmee ze hun kracht verliezen. Het alleen zijn doorbreken is waar Bowtruckles aan kunnen werken.

Fantastisch zijn is heerlijk. Vooral omdat het je een vorm geeft waar je mee kunt werken. Kun jij je ergens in herkennen? Of leeft er een heel ander Fantastisch Beest in jou dan één van deze vijf?