Spirituele relaties

Spirituele relaties zijn boven de grond niet altijd te zien. Het zijn energetische relaties die niets te maken hoeven te hebben met wie je samenwoont of getrouwd bent. Energetische relaties gaan over een type verbinding dat niet iedereen liefde noemt. Je bent met elkaar verbonden doordat je elkaar aanvult in energie en je samen meer bent dan alleen. Voor mij zijn mijn energetische relaties liefde. En ik zou nooit meer een andere relatie willen.

Spirituele relaties ontstaan doordat er een moment is geweest waarop je elkaar hebt geraakt op een manier waar de woorden ‘ik vertrouw je volledig en ik vind je fantastisch’ bij horen. En dat moment. Dat moment van: ik laat je toe in het diepste van mijn zijn. Ik stel me voor je open. Ik ben nieuwsgierig naar je. En ik hou van de energie die je in me losmaakt doordat jij bent wie je bent. Dat zorgt voor een diepe verbinding.

Spirituele relaties raken die delen van jou die gewond zijn. Delen van jezelf die je met je meedraagt uit vorige levens, uit overlevering van je ouders of door ervaringen in je eigen leven. Delen die geheeld willen worden en waarvoor je degene aantrekt die juist die plek kunnen raken. Zodat je de pijn gaat voelen, losgelaten kan worden en kan transformeren.

Spirituele relaties zijn de makkelijkste relaties als ze ook een aardse vorm krijgen om er te zijn. Als je alle ruimte kunt geven en krijgt om je eigen ding te doen. En als je net zo veel bij elkaar kunt zijn als je alletwee wilt. Als je net zo veel van elkaar ontvangt als dat je geeft. Als je van elkaar kunt leren zonder dat het ooit onveilig voelt. Dat is voor velen een doel. Maar ook heel vaak niet de realiteit.

Spirituele relaties raken die delen in jezelf die je voor anderen altijd verborgen hebt gehouden. Maar die eruit willen. Je wilt volledig vrij zijn en kunnen leven. En je kunt die roep niet tegenhouden. Zo sterk is de aantrekkingskracht van je hart. Je kunt hoogstens proberen om die roep zo lang mogelijk te negeren.

En daar ontstaat al het eerste gedoe. Want meestal is de ene helft van de relatie heel goed in het omzeilen van alles wat als gedoe voelt. Terwijl de ander juist bereid is om te leren en te ontdekken. En diegene het proces wel aangaat. Met als gevolg dat je elkaar al vrij snel ook weer kwijt raakt. Om alletwee je eigen reis te maken naar dezelfde bestemming.

Spirituele relaties de allergrootste uitdaging zijn als je vertrouwen wordt beschadigd. Als je wordt geraakt op de plek waar je gewond bent, als je je vertrouwen aan de ander hebt gegeven en je alletwee zo in je kindstuk wordt geraakt dat er van een volwassen manier van met elkaar omgaan van beide kanten geen sprake kan zijn. En je elkaar niet los kunt laten omdat je steeds opnieuw de pijn in jezelf voelt die de ander heeft aangeraakt. Daar ontstaat dan vanzelf de oorlog met jezelf.

En die oorlog met jezelf duurt net zo lang tot je de wond geheeld hebt. Tot je de pijn genoeg aandacht hebt gegeven om te kunnen transformeren naar liefde. En je moeiteloos de ander precies datgene te geven wat hij of zijn nodig heeft. Dat is het moment dat de verbinding breekt en dat je alletwee vrij bent om te kiezen wat je met deze relatie wilt. Dat is soms een proces van jaren. En het vraagt alles van je.

Het is een proces dat je af laat dalen naar de diepste ruimtes van je eigen hel. En dat kan niet iedereen. Maar het is wel een keer klaar. De angst is een keer uit je systeem. En dan zijn spirituele relaties de fijnste relaties die er zijn. Omdat alles wat er nog over is de energie is die je drijft. Die je altijd bij je hebt gedragen en waarin je elkaar ooit ook in hebt herkent. Omdat je in je hart hetzelfde wilt en je dat nu kunt gaan vormgeven.