waarom zijn relaties zo moeilijk?

Verschillende rollen kunnen spelen is voor mij één van de ingrediënten die een relatie leuk maken. Daarin kan ik best wel grillig zijn; ik vind het heerlijk om samen boodschappen te doen en te genieten van het gewone. Samen koken vind ik ook erg leuk om te doen. Ik heb tot nu toe altijd een hekel gehad aan klussen, maar samen vind ik dat dan wel weer leuk om te doen. Het zijn de dingen die je samen doet waarin je samen in het midden zit, de dingen waar in je elkaar vind in hetzelfde zijn en die je een vanzelfsprekend gevoel van veiligheid geven.

De huiselijke truttigheid van samen zijn is iets waar ik enorm van kan genieten, mits de andere kant er ook is. Mits het niet het enige is dat je samen hebt. En die andere kant is de kant van de spanning. De kant waarin we juist niet hetzelfde zijn. De kant waarin we juist de verschillen tussen ons de ruimte kunnen geven en we daarvan kunnen genieten. Seks is daarvan waarschijnlijk het duidelijkste voorbeeld; en bdsm kan de verdieping daaronder zijn. Iets waarin je kunt ontdekken dat het ook heel veilig kan voelen om juist van elkaar te verschillen. Maar het gaat over meer dan seks. Ik ben best wel een zware denker en voel me daardoor aangetrokken door mensen die heel makkelijk in het leven staan. Ook ben ik goed in nadenken over grote thema’s waardoor ik mensen aantrek die goed zijn in details. Kijken en praten over elkaars verschillen kan je juist weer de inspiratie opleveren waardoor je de andere weer in een nieuw licht kunt gaan zien.

Vaak voelen we ons aangetrokken tot mensen die qua energie en trillingsniveau gelijk zijn aan onze eigen energie, terwijl je op andere gebieden juist heel erg het tegenovergestelde bent. In de basis creëert dat een prachtige verbinding, omdat je elkaar kunt voeden met wat je over hebt en je krijgt wat je zelf nodig hebt zonder dat dat moeite kost. Het is fijn om je veilig te voelen bij iemand die hetzelfde is, maar om verder te komen in je persoonlijke groei heb je te leren van mensen die anders zijn dan jij en die misschien wel het compleet tegenovergestelde zijn van wie jij bent.

In ons hart zijn we allemaal legoblokjes die moeiteloos klikken op andere legoblokjes met dezelfde energie en trillingsfrequentie. In de praktijk zijn we ins ons leven veel meer geworden dan alleen ons hart. We hebben door opvoeding, door wat we hebben meegemaakt en wat we onszelf allemaal hebben aangeleerd om ons te beschermen, ego stukken gekregen die ons veilig houden, maar die er ook voor zorgen dat we in ons doen en laten niet meer klikken op andere legoblokjes.

Waarom liefdesrelaties zo moeilijk zijn is omdat ons hart ernaar verlangt om volledig onszelf te zijn. Je hart blijft je hart en dat wil altijd terug naar die volledige veilige verbinding wejaarin er ook genoeg ruimte is om te kunnen spelen en leren van elkaar. Tegelijkertijd is het je ego die je verteld dat je beter niet naar die stem kunt luisteren omdat het eng voelt om dat te doen en omdat het eng voelt om ruimte te geven aan de gedachte dat het misschien ook anders kan. Als ultieme controlfreak ben ik voor elk egostuk enorm bang geweest om het los te laten. En toch voelde het elke keer als een enorme bevrijding als me dat toch weer gelukt was.

Als je teveel op elkaar bent gaan lijken in een relatie dan heb je te kijken naar waarin je van elkaar verschilt. Dan heb je juist jullie verschillen nodig om te zien waar er afstand is tussen jullie zodat in die ruimte je energie tussen jullie persoonlijke plussen en minnen weer kan gaan stromen. Het omgekeerde kan ook waar zijn; een ander kan zoveel spanning en angst in je naar boven halen dat het niet veilig voelt om op wat voor manier samen te zijn met die persoon, terwijl de aantrekkingskracht tussen jullie harten blijft. Dat laatste is een situatie die ik maar al te goed ken. Niet de makkelijkste levensles om dan af te leren wat je niet bent. Iets wat veel tijd, geduld, en lef kost. Maar geen onmogelijke.

Beide gaan over de keuze maken om je hart te volgen. Het enge ervan is dat je het maar één keer doet. Je kunt er nooit meer van terug. En het mooie ervan is dat alles je ervoor zal worden aangereikt dat je ervoor nodig hebt. Dat je net zo lang mag twijfelen tot je het zeker weet en het moment komt dat de de keuze eigenlijk geen keuze meer is, maar alleen maar een volgende logische stap.