Over groeien gesproken…

Even geleden mocht ik een korte presentatie houden samen met een andere ‘werkveroveraar’ over het begrip groeien. Met een vergeet-me-nietje als metafoor hielden we, verkleed als ‘tuinvrouwen’ in laarzen, compleet met hoofddoek en hark, een korte presentatie over wat wij nodig hebben om te groeien. Als werkzoekende, maar ook als mens en professional in ons vakgebied. Vorige week had ik een kennismaking met een coach die mij vroeg hoe ik mezelf zag als boom. Een vraag die mij eerder in december ook al gesteld werd en waarvan ik erg verrast was over de uitkomst en wat dat zei over mij. Van de week bedacht ik me dat die metafoor van die boom en ook die van het vergeet-me-nietje net zo toe te passen is op organisaties.

Een boom heeft wortels, een stam, takken en bladeren en bloemen en/of vruchten. Deze elementen staat voor verschillende elementen in het functioneren van organisaties en van je eigen rol als werknemer binnen een organisatie. De wortels van een organisatie zorgen voor het fundament. Wortels reiken naar bronnen die je als organisatie en als individu nodig hebt. Die wortels zorgen er ook voor dat je overeind blijft, ook als het stormt en in de wortels bewaar je reserves voor tijden dat het moeilijker is. Heeft jouw organisatie voldoende wortels in de grond die zorgen dat je organisatie stevig staat, weet je wat je nodig hebt om te groeien en kan je met je wortels reiken naar bronnen die je nodig hebt?

Hoe zie de stam eruit? In de stam van een boom zit alle kennis, kunde en talenten van jou en je collega’s. De stam is ook de motor binnen de organisatie. Door de stam worden de opgedane kennis en ervaring door de wortels getransporteerd naar de takken en bladeren. Zonder deze ‘sapstroom’ kan de boom niet bestaan en gaat dood.

Takken en bladeren staan voor hoe jouw organisatie er van de buitenkant af uitziet. De bloemen en vruchten die hier weer aan groeien staan voor de resultaten (in de vorm van omzet en het succes van de organisatie als geheel), die je als organisatie met elkaar behaalt. Hoe beter alle andere onderdelen ontwikkeld zijn, des te uitbundiger zal de bloei en dus het resultaat van de organisatie zijn. Als een of meerdere onderdelen niet volledig ontwikkeld zijn is er dus nog verbetering mogelijk in het resultaat.

Hoe jij jouw organisatie ziet als boom zal misschien voor een deel overeenkomen met het beeld dat jouw collega’s hebben, maar het zal ook sterk verschillen. Ook het aandeel dat je zelf levert in het succes en het bestaan van de boom zal verschillen van dat van jouw collega’s. Alle onderdelen van de boom zijn, alhoewel niet allemaal even zichtbaar, wel net zo belangrijk.

Mijn eigen boom groeit in een rap tempo en mijn stam en wortels reiken met de dag verder en staan inmiddels zo stevig dat er binnenkort prachtige takken, bladeren, bloemen en vruchten zullen verschijnen. Ik ben benieuwd hoe jij en jouw collega’s jullie organisatie zien in boomvorm en nodig je uit om, wanneer je dit gelezen heeft eens naar buiten te kijken om te zien of er ergens een boom staat die past bij het beeld dat jij hebt van je eigen organisatie. Vraag jezelf dan eens af waarom specifiek deze boom. En nog mooier zou het zijn als je dat een collega ook eens zou vragen. Dan ben ik heel benieuwd naar het gesprek dat daarmee op gang komt!

boom blog

One thought on “Over groeien gesproken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *