Openheid in relaties

“Je hoeft me niet te redden, ik kan alleen mezelf redden. Maar je kunt me wel leren zwemmen. Door tegen me te blijven praten en de verbinding in stand te houden”.

Hoe vaak ben ik zelf al verzopen in relatieland? Hoe vaak heb ik zelf al het gevoel gehad dat ik niet nog langer alleen kon blijven zwemmen? Elke keer was het gesprek, het feit dat er iemand is die naar me luisterde, altijd weer genoeg om me weer het vertrouwen te geven dat ik de overkant ook die keer weer zou halen.

Veiligheid is een belangrijk ingrediënt in liefdesrelaties. Degenen die zo dichtbij mogen komen dat ze je mogen aanraken. Maar hoe doe je dat nou als je meer openheid in je relatie wil toelaten? Hoe doorbreek je die andere vorm van veiligheid. Die waarin je alletwee een deel van jezelf voor de ander verborgen houdt, omdat het te eng voelt om dat deel aan te gaan?

Een veilige manier om daarmee te beginnen is om eerst eens te kijken naar jullie speelveld. Hoe ziet jullie relatie eruit? Hoe ziet de communicatie er tussen jullie uit? En hoe kun je een omgeving creëeren waarin het voor jullie alletwee volledig veilig voelt om alles tegen elkaar te kunnen zeggen, omdat je niet meer de angst hebt om daar achteraf op afgerekend te worden? Hoeveel makkelijker wordt het om anders met elkaar om te gaan als je daar alletwee volledig ja tegen hebt gezegd.

Spannende feestjes, samen dansen, of zingen, eindeloos knuffelen en vreselijk klef doen. Trio’s zijn fantastisch als dat is wat je zou willen. Of touwen en zweepjes. Elkaar voelen kan op honderd manieren. Wat je ‘meer’ zou willen maakt niet uit. De voorwaarden daarvoor blijven hetzelfde. Er is pas ruimte voor als je je volledig veilig voelt bij de ander. En je groeit ervan als je de ander bewust kunt aanraken en je kunt benoemen wat het je brengt om die aanraking te ontvangen of te geven. En dat brengt dan als vanzelf weer meer veiligheid. Waardoor je het nog weer leuker krijgt samen.

Het leek mij een leuk idee om daar iets voor te creëren. Een basisidocument over hoe kweek je een sfeer van vertrouwen tussen jullie. Maak er vooral van wat voor jullie van toepassing is. Voeg toe of haal weg. Versier het. Maak er een mooi document van. Neem er die tijd voor om de woorden naar elkaar uit te spreken. Zet er beide je handtekening onder en hang ‘m op je wc, zodat je er elke dag een paar keer naar kijkt.

 

 1. Ik beloof om open te staan voor de veranderingen die er in onze relatie zullen plaatsvinden. Ik erken dat relaties ook tijdelijk kunnen zijn. Ik hoop met je oud te mogen worden, maar ik besef me ook dat het beter is om onze relatie een andere vorm te laten krijgen op het moment dat we elkaar niet meer inspireren.

 

 1. Als er zich iets voordoet wat ik lastig vind dan beloof ik dat ik daarbij eerst naar mezelf zal kijken en mezelf de vraag zal stellen waarom dit me zo raakt en wat ik daarin nog te helen heb. Als jij of ik daar behoefte aan hebben zal ik dat met je delen.

 

 1. Ik beloof om trouw te zijn aan mezelf, aan mijn eigen talent. En ik vraag je om de toestemming om jou als spiegel te gebruiken om mezelf steeds meer te zien zoals ik ben.

 

 1. Ik beloof om de dingen uit te spreken waar ik tegenaan loop en die ik moeilijk vind. Ze niet voor mezelf te houden of voor als vanzelfsprekend onderdeel van een liefdesrelatie aan te nemen wat ik maar voor lief moet nemen. Liefde is geen compromis.

 

 1. Ik beloof dat ik nieuwsgierig naar je zal blijven, naar wie je bent, wat je talent is en naar wat jij te doen hebt op deze aarde.

 

 1. Ik beloof je de ruimte te geven om van anderen te leren als je bij mij niet datgene vind wat je nodig hebt om jezelf te zijn. En ik beloof met openheid datgene tegemoet te treden wat dat eventueel bij mij zou kunnen losmaken.

 

 1. Ik beloof jou te helpen ontspannen, je lijf te voelen op een manier die op dat moment passend is. Ik vraag om ruimte om daarin fouten te mogen maken en te mogen ontdekken. En ik vraag je om in verbinding te blijven en te benoemen wat er mis ging zodat we daarvan kunnen leren. Als er dingen misgaan, dan hebben we daar beide een aandeel in.

 

 1. Ik beloof mezelf niet af te sluiten door niet aan te gaan wat er zich voordoet of wat me raakt. En ik vraag van jou hetzelfde. Ik wil blijven leren in dit leven over wie ik ben.

 

 1. Ik beloof om te willen blijven spelen, te blijven zoeken naar waar de ruimte zit en het makkelijk te houden, ook als de materie waar we inzitten zwaar of heftig is. En ik vraag om je compassie als dat niet lukt.

 

 1. Ik geef je de ruimte om te dromen over wat je wil bereiken. En ik zal je steunen om je dromen te realiseren, om te reizen, te ontdekken en er voor anderen te kunnen zijn. Ik verheug me erop om dat samen te doen en ik zal mijn eigen talent volgen als dat niet zo is.

 

 1. Ik geef je de ruimte om alleen te zijn als je daar behoefte aan hebt. En ik accepteer het als er dingen zijn die je niet met me kunt delen omdat je er zelf nog niet klaar mee bent.

 

 1. Ik vraag je om me te helpen om mezelf te bevrijden van wat ik niet ben. Ik vraag je niet weg te lopen voor mijn tranen en voor de beelden en woorden die er in dat proces misschien naar boven komen.

 

 1. Ik beloof je dat je altijd alles tegen me mag zeggen. Dat ik niets gek of raar zal vinden. Ik hou van je betekent voor mij dat ik hou van alles dat je bent; en dat ik ook hou van de meest idiote ideeën en hersenspinsels die jouw hersenen weten te produceren.

 

 1. Ik vraag je om de vrijheid om het niet altijd met je eens te zijn. Om een andere mening te kunnen hebben. En ik vraag je om te blijven focussen op al het andere waarin we het wel met elkaar eens zijn en waar we de verbinding wel voelen.

 

 1. Ik geef je de vrijheid om me ten allen tijde te herinneren aan deze woorden als ik me afsluit. En ik vraag de ruimte om dat ook bij jou te mogen doen.

 

Als dit vragen bij je oproept waar je graag en keer een antwoord op zou willen dan ben ik natuurlijk graag bereid om je verder te helpen. Als jullie zelf zo’n document zouden willen opstellen maar je vind het moeilijk om te bepalen wat daar voor jullie in zou moeten staan ga ik ook graag met jullie aan de slag. En last but not least: je kunt deze verklaring natuurlijk ook prima voor jezelf gebruiken om te bepalen wat liefde voor jou is.