Herken jij jezelf in dit lijstje?

Je talent ontdekken

 

Herken jij dit lijstje? Heb jij ook het idee dat je meer in je hebt dan dat je nu laat zien? Ben jij eigenlijk ook niet op je best in het werk dat je nu doet, maar kun je de zekerheid van je baan (nog) niet loslaten? En knaagt er ook iets omdat je eigenlijk meer wilt?

Dan help ik je graag om jouw talent te ontdekken, om duidelijk te krijgen waar jij nou echt goed in bent en vanuit daar een concept te bedenken waarmee jij kunt gaat doen waar je echt goed in bent. Dat hoeft echt niet te betekenen dat je je baan moet opzeggen; wel help ik je graag om je eigen talent centraal te stellen en vanuit daar te bedenken hoe jij jouw leven wilt inrichten.

Ik heb zelf heel lang in verschillende banen gefunctioneerd waarin ik vaak het gevoel had dat ik niet de beste versie van mezelf was, dat ik meer in mijn mars had dan wat ik liet zien, maar ik niet wist hoe dat aan te pakken en waar ik moest beginnen. Voornamelijk vanuit onzekerheid bleef ik graag in de veilige zone van wat ik kende, ook als dat betekende dat ik niet supergelukkig was met mijn baan. In mijn ogen ging een baan over geld verdienen, met een baas die je aangeeft wat je moet doen. Ik was vaak bezig met zaken waar ik eigenlijk helemaal niet goed in was. Niet dat ik ze niet belangrijk vond voor het functioneren van het bedrijf, maar mijn hart lag er niet. Dat je veel beter op je plek bent als je iets doet waar je echt goed in bent en waar je hart ligt, daar had ik nooit zo over nagedacht.

Als ik solliciteerde op een baan probeerde ik te bedenken waarmee ik kon aantonen dat de betreffende functie echt helemaal mijn baan was. Ik probeerde zoveel mogelijk argumenten aan te dragen waarom ik in die functie paste, ook als dat niet helemaal waar was. Het gevolg was dat ik in mijn werk nooit echt goed werd; er zaten teveel dingen in waar ik geen gevoel bij had. Toch vond ik altijd wel een baan, tot mijn laatste baan ophield en ik in een markt terecht kwam met een overvloed aan concurrenten.

Als ik terugkijk zijn er zeker ook momenten waarop ik, binnen mijn werk, uitgedaagd werd om zelf iets te creeren, om mijn creativiteit in te zetten en anderen hierin mee te nemen. Dat waren voor mij de pareltjes in mijn werk en de dingen die ik echt leuk vond. Juist daar de focus opleggen en die dingen als basis nemen om wat ik echt wilde doen in mijn werk, dat leek mij iets onmogelijks, daar kon ik toch onmogelijk geld mee verdienen? Het was immers voor mij zo makkelijk om te doen. Daar heb ik me lang op verkeken. Ik vond het leuk en makkelijk om te doen, dus dat kon toch iedereen? Dat centraal stellen was een duidelijk kantelpunt in mijn proces; zowel omdat ik daarmee mezelf centraal stelde en ik mezelf op die manier ook echt als mezelf durfde te presenteren.

Mijn baan verliezen leek me een drama, omdat ik daarmee niet meer genoeg geld verdiende om te doen wat ik graag wilde doen. Als ik een mindere beoordeling kreeg stopte ik nog meer energie in mijn werk, vooral om aan mezelf te bewijzen dat ik het wel kon en dat ik het wel leuk vond. Natuurlijk werkte dat niet en raakte ik overspannen.

Tijdens een aantal gesprekken met een jobcoach werd het voor mij duidelijk dat ik werk beschouwde waar er voor ‘hart’ en voor ‘wat wil ik nou’ geen plaats was. Met dat inzicht   ben ik gaan nadenken over ‘wat wil ik nou echt’ en ‘waar ben ik nou echt goed in’. In een lang proces van zoeken naar de juiste weg kwam ik er wel steeds dichterbij. Ik durf veel meer uit te dragen wat ik wil, wat ik leuk vind en waar ik goed in ben.

Daarmee heb ik mijn baan gevonden, ben ik nu eigenaar van een eigen bedrijf en komen er van diverse kanten mogelijkheden om mijn bedrijf verder uit te bouwen. Ik zal niet zeggen dat het een makkelijk pad is, maar ik zou niet meer terug willen en ik zou het ook niet meer kunnen. Ik heb mijn unieke kwaliteiten net zoals jij de jouwe hebt. Pas als je je eigen kwaliteiten centraal stelt en je focust op waar jij echt goed in bent zul je vinden waar je echt goed in bent, en als je dat openbaar maakt en erover gaat schrijven, dan wordt je echt gevonden door mensen die jou nodig hebben.

Als ik je daarbij kan helpen dat ga ik heel graag het gesprek met je aan. Om je op weg te helpen heb ik een lijst met tips gemaakt die je kunnen helpen om jouw talent te ontdekken. Dat kan een eerste stap zijn, maar ik help je ook graag verder in een persoonlijk gesprek waar we hier verder mee aan de slag kunnen gaan. Als je daar interesse in hebt, dan kunnen we een afspraak inplannen voor een kennismaking. De kennismaking is uiteraard geheel vrijblijvend en kosteloos.

je talent ontdekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *