Geef me een baan die bij me past en ik hoef nooit meer te werken…

Het klinkt zo mooi, maar hoe vind je die baan? Vanochtend heb ik een mooi gesprek gehad met een client die worstelt met de vraag: “wat wil ik nou” in werk. En zo fijn om te merken dat ze na een gesprek van een uur echt met een andere mindset de deur uit ging. Krachtiger en met meer overtuiging van haar taak en haar kwaliteiten. Ik deel graag iets over de methode die ik daarvoor gebruik.

Ik heb zelf en hoop banen gehad. Veel gewisseld van baan en vaak snel uitgekeken op de plek waar ik zat. Een rode lijn kon ik er wel ongeveer in ontdekken, maar wat ik nou echt wilde in werk daar had ik nooit zo’n duidelijk beeld van. Ik heb werk altijd gezien als iets dat moest gebeuren, dat ik te doen had omdat ik er geld mee kon verdienen. Niet dat ik er een hekel aan had, zeker niet. Maar nooit als een methode om te gaan doen wat ik echt leuk vond.

Tot ik met een loopbaancoach aan de slag ging. Bij de eerste daarvan kreeg ik een heel duidelijk inzicht in mijn eigen drijfveren. Ik zag opeens de motivatie die ik als drie jarige al had om te onderzoeken, te weten wat ergens achter verborgen zit, om mijn wereld en mijn vrijheid te vergroten. En ik besefte me dat die motivatie meer dan 30 jaar later nog steeds precies hetzelfde was.

Toen kon ik ook heel snel de vertaling maken naar alle andere dingen die ik had gedaan, waar ik trots op was en waar ik blij van werd. Het paste allemaal binnen datzelfde plaatje. Ik snapte ineens waarom ik deed wat ik deed. Wat me persoonlijk dreef. Met die ervaring heb ik mijn eigen methode ontwikkelt waarmee ik mensen help om te ontdekken waar zij goed in zijn en wat ze leuk vinden.

En dat is zo vaak echt geen ingewikkelde zoektocht. Het gaat alleen om je bewust te worden waarom je de dingen doet die je het liefste doet. Die doe je namelijk allang, ook in werk. Maar omdat je ervan uitgaat dat de halve wereld ook kan wat jij kunt, zie je het zelf niet als iets heel bijzonders. Je ergert je er wellicht alleen aan dat anderen het belang ervan niet inzien.

Als je met de vraag “wat wil ik nou” worstelt; stop dan alsjeblieft met het eindeloos najagen van vacatures die het misschien zouden kunnen zijn, maar richt je blik eens naar binnen. Ga eens aan de slag met waar jij persoonlijk gelukkig van wordt. Voor het antwoord op die vraag kun je van alles gebruiken: je mooiste films, mooiste boeken, of de mooiste muziek. Waar wordt je gelukkig van in werk? Waar wordt je gelukkig van op vakantie, of tijdens reizen, wat doe je het liefste met vrienden? Waar verlang je naar? Wat zou je doen met een miljoen?

Daarna stel ik je de belangrijkste vraag: Waarom? Wat zit daaronder? Wat brengt dat jou? Als we daarvan een beeld hebben, dan hebben we een startpunt. Een startpunt van iets waar jij in uitblinkt, waar je vertrouwen in voelt en waarvan je weet: dit kan ik en dit is echt mijn ding. Daarmee kunnen we dan een beeld vormen van wat jouw taak zou kunnen zijn. En die taak kun je dan vervolgens weer vertalen naar een baan, een organisatie en een functieprofiel of misschien wel naar toch voor jezelf beginnen.

Je doet allang waar je goed in bent, je er bewust van worden is waar de uitdaging ligt. Begin bij jezelf en neem jezelf als uitgangspunt. Als jij immers iets doet waar je echt goed in bent, dan ben je op je best. Daar wordt je gelukkig van! Natuurlijk help ik je graag om dat te ontdekken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *