Een eigen website, je wilt wel, maar je ziet op tegen de techniek en je weet niet waar je moet beginnen? Ik geef je graag een aantal tips om je op weg te helpen.
Ik heb er zelf ook gestaan, wilde die website wel beginnen, maar zag er enorm tegenop; hoe moet dat dan en wat moet je er allemaal voor regelen. Dan kan de hele wereld lezen wat ik daar schrijf en durf ik dat wel. Wie zit er dan op mijn verhaal te wachten. Excuses te over, totdat ik eraan begon en ik ontdekte dat het veel leuker is dan ik dacht en dat de techniek ontzettend meeviel!
Ga uit van wat je zelf nodig hebt, niet van wat er kan.
Voor een website heb je niet veel nodig. Het klopt dat je met wordpress heel veel mogelijkheden hebt, maar je kunt echt heel simpel beginnen met alleen een blog, de rest kan volgen als je daar aan toe bent. Of niet als je het alleen bij een blog laat. En vergeet niet: hoe eenvoudiger je website is, hoe makkelijker het voor de lezer is om te vinden wat ze nodig hebben!
Wat wil je met jouw website?
De belangrijkste vraag voor het bouwen van een website is: wat wil ik met mijn website? Dat lijkt een erg logische vraag, maar als je dit niet eerst goed duidelijk schets voor jezelf dan is het heel lastig om je website te kaderen en wordt de inhoud waarschijnlijk veel te breed en dus niet overzichtelijk, zowel voor jezelf niet, alsook voor je lezers.
Wie wil je aanspreken?
Creëer een duidelijk beeld van je doelgroep, liefst zo specifiek mogelijk. Wie is jouw ideale klant en heb je daar een beeld van? Richt dan jouw hele website in voor deze ene specifieke klant. Juist door te kiezen creëer je duidelijkheid en trek je uiteindelijk een veel bredere doelgroep aan. Doelgroepselectie doe je voornamelijk voor jezelf!
De vraag die daarna volgt is: hoe wil ik mijn boodschap overbrengen? Wat voor teksten passen daarbij, wat voor toon gebruik ik in mijn teksten en wat voor afbeeldingen passen daar weer goed bij.
Als laatste kun je nadenken over de actie(s) die je op je site wilt laten plaatsvinden: bijvoorbeeld: wil je dat mensen reacties achterlaten op je blog, dat ze zich inschrijven voor een workshop, of wil je dat ze een product of dienst bij je kopen of afnemen.
Als je deze drie stappen in beeld hebt gebracht kun je vervolgens aan de slag met het schrijven van de teksten hiervoor. Als je je hele ‘verhaal’ compleet hebt is het veel makkelijker om daarna met deze teksten een website te gaan vullen.
De techniek komt nu pas!
Als je al deze stappen hebt doorlopen, dan komt eigenlijk pas het technische gedeelte aan bod. Ik leg een wordpress website altijd uit aan de hand van ‘de’ billy boekenkast van de IKEA. Die boekenkast heb je in alle soorten, maten en kleuren. Als je een bepaalde boekenkast koopt kun je er niet voor kiezen om toch een plankje wit te hebben. Alle plankjes hebben dezelfde kleur. Je kunt hem wel weer omruilen voor een andere. Zo werkt het thema binnen wordpress ook: alle pagina’s zien er hetzelfde uit, maar je kunt wel een ander thema kiezen als deze je niet bevalt.
Zo werkt het ook met een thema voor wordpress. Dat thema bepaald hoe jouw website eruit komt te zien zonder de teksten en het fotomateriaal. Laat je dus bij het uitzoeken van een thema niet verleiden door de foto’s die er gebruikt worden, deze kun je zelf vervangen. Wel zijn de kleuren, hoogtes van bijvoorbeeld je header tov de tekst, lettertypes en hoe je menu eruitziet vaak vaststaand en daar kun je dus weinig in wijzigen. Je kunt binnen betaalde thema’s meer wijzigen dan binnen gratis thema’s en de wizzkids kunnen ook binnen wordpress nog veel meer, maar daar zal ik je nu niet mee lastig vallen.
Je eigen website bouwen kan geheel zonder kosten!
Als je net met een website begint dan is een gratis thema uitstekend om mee te beginnen. Misschien wil je later een keer een betaald thema met meer mogelijkheden, maar dat hoeft ook niet perse. Aan een domein en hosting hoef je ook nog geen geld uit te geven als je dat niet wilt, met de mogelijkheden van wordpress.com bouw je een gratis website die door wordpress zelf gehost wordt. Ook dat hoeft dus geen probleem te zijn. Ik vind: geld uitgeven aan je website kun je altijd nog doen; eerst maar eens ontdekken dat een eigen website gewoon echt leuker is dan je denkt!