Rust in je huis: bewust opruimen

Een blogje schrijven over opruimen, de enige manier om het te doen is gewoon te beginnen. Net als met opruimen eigenlijk. Maar wat als je nou geen idee hebt hoe je daaraan moet beginnen? Ik ben echt geen huishoudwonder, maar geniet de laatste weken echt enorm van een opgeruimd huis waar ik zelf zoveel ruimte in voel. En vind het leuk om mijn tips en trics even met je te delen.

Beschermingsmechanismes zijn er in vele vormen. Net zoals je hersenen een waarheid voor je creëren als beschermingsmechanisme voor een trauma dat je nog niet aan hoeft te gaan, zo kun je ook je huis vullen met dingen die je ervan weerhouden om de kern van je probleem te zien omdat je nog niet klaar bent om het aan te gaan en op te lossen. Wat mij betreft is structureel opruimen dus ook niet iets wat je kunt forceren; het lukt je pas als je er echt zin in hebt. Zolang je blij bent met alle spullen om je heen heb je ze nodig, en dus heb je ook geen reden om te bedenken dat je misschien wel zonder kunt, logisch toch?

Mijn tips:

Begin met opruimen met je woonkamer, of de plek waar je het meeste bent. Dan heb je er het meeste effect van. De stap zetten om te beginnen is altijd het lastigste. Je hele huis in één keer opruimen lukt wsl niet en door het kamer voor kamer te doen hou je het overzichtelijk.  Als je het echt heel erg moeilijk vind kun je ook met de wc beginnen en eens kijken of je daar een ruimte van kunt maken waar je helemaal blij mee kunt zijn. Ook voor opruimen geldt: maak het makkelijk voor jezelf!

Hou je lijstjes bij van dingen die je nog moet doen in huis? Stop ermee! Je zet jezelf er alleen nog meer meer mee onder druk. Als er iets in je opkomt om te doen doe het dan meteen of doe het niet als je er niet blij van wordt. Als het echt belangrijk is, dan onthoud je het wel en in het geval van je huis blijf je het dagelijks tegenkomen, dus vergeten zul je het toch niet.

Pak een doos of een vrouwkrat en haal alles uit jouw (woon)kamer waar je onrustig van wordt. Schuif daarna eens wat met de meubels om te voelen of het op een andere manier beter past als je niet helemaal blij bent met hoe het nu staat. Is de indeling in jouw woonkamer logisch, of is het eigenlijk slimmer om je eettafel eens andersom tegen de muur aan te zetten? Het je afvragen is misschien ook al genoeg om te weten dat het nu ook al goed staat.

Als je woonkamer dan voor jouw gevoel leeg is, dan kun je van alles wat er in dat vouwkrat zit vervolgens eens gaan kijken of je daar nog blij van wordt. Als je dat niet zo goed weet, hou datgene dan eens vast en vraag er in gedachten aan of je er nog energie van krijgt. Als er iets gaat stromen; houden en als er niets ontstaat lekker wegdoen. Als je een kast wil opruimen, haal dan de hele kast leeg en vul ‘m alleen met dingen die je zelf hebt vastgehouden.  Marie Kondo heeft er een heel boek over geschreven als je meer wilt weten.

Als je dingen gaat terugzeggen in je (woon)kamer probeer dat eens vanuit je gevoel te doen in plaats van vanuit logica. Dingen met dezelfde energie vinden het vaak fijn om bij elkaar te zijn (dat werkt bij mensen ook zo!) En als je dingen kunt groeperen, dan geeft dat meer volume binnen minder plek dan dat dingen los staan. Als dingen tegen elkaar mogen aanleunen dan leunen ze niet op mij, zo vertaal ik dat energetisch dan maar weer. Ik kan van dingen vaak wel voelen waar ze horen, doordat ik er blij van wordt en misschien lukt jou dat ook. Fijn voorbeeld (met dank aan Pauline) was een bergkristal waarvan we alletwee voelde dat die zich heel erg thuisvoelde naast een zoutsteen. Echt lol hadden we van dat moment.

Zorg voor een uitzicht vanaf de plek waar je zit dat je rust geeft en zorg dat de dingen die je moet doen niet direct in het zicht liggen. Ik ben echt een beetje een nurd in dat soort dingen; ik krijg er rust van als mijn tafel leeg is, dingen symmetrisch zijn, ik zet planten en kaarsen graag met twee tegelijk neer zodat ze bij elkaar horen en ik heb de boeken in mijn boekenkast allemaal op kleur staan. Ontdek wat voor jou werkt en doe het lekker zo!

Alles waar je nog iets mee moet, spullen of kleding die je op marktplaats wil zetten, of die je niet nu gelijk kunt weggooien, zet die bij elkaar, liefst in een aparte kamer of anders in een hoek die niet direct in het zicht is. Dan is dat je to-do lijstje en kun je daarmee verder op een moment dat het uitkomt, zonder dat het je direct in je dagelijkse dingen stoort.

Een modelhuis ziet er leuk uit, maar daar kun je niet in leven. Je hebt ook gewoon je dagelijkse rommeltjes nodig (sleutels, portemonnee, zonnebril, opschrijfboekjes, een bonnetje van iets dat je nog moet ruilen, enz) Zelf heb ik die allemaal bij liggen in een grote schaal, wat dan een beetje mijn dagelijkse to-do-lijstje is.

De laatste en belangrijkste vraag: is jouw huis gezellig genoeg? Doe je genoeg voor je huis om je huis genoeg voor jou te laten doen? Haal eens een bos bloemen voor jezelf en doe eens een kaarsje aan. Je bent het zo waard. Planten in je huis doen ook wonderen; laat het groen groeien in je huis; groen is immers de kleur van het hartchakra en zijn voor mij echt essentieel om mijn huis mijn huis te laten zijn.

Meer weten? Of heb je zelf een opruimvraag of wens waar je niet uitkomt? Ik ben er wel nieuwsgierig naar en kom je graag helpen!

Tot zover weer.

Lieve grote groet,

Petra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *