Hoe geef en ontvang ik een tantramassage?


Een tantramassage is een oefening in bewust aanraken. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Intimiteit en aanraking… het is zo belangrijk en we hebben het allemaal nodig om weer de verbinding met onszelf te voelen. Aanraking is de eerste vorm van vertrouwen die we krijgen als we geboren worden. Zonder dat kunnen we niet leven. Veel van onze angsten hebben te maken met ervaringen die ons hebben geleerd dat iemand dichtbij laten komen aanraking onveilig is. Om angsten en oude patronen los te laten is het essentieel om dat vertrouwen weer te herstellen. Als je het vertrouwen in jouw vermogen daartoe bent kwijtgeraakt dan is een volledig veilige aanraking van een ander ervaren één van de manieren waarop je dat vertrouwen weer kunt gaan voelen.

Ik geef zelf geen tantramassages meer, maar omdat ik wel heel sterk geloof in de werking van een massage heb ik mijn kennis en ervaring in het geven van massages samengevat in deze how-to. Dit is een verre van compleet artikel over tantramassages, maar het is in ieder geval een begin. Tantramassage is een onderwerp met best wat tegenstrijdigheden. Om je grenzen te voelen moet iemand ze bijna raken. En daarvoor heb je iemand anders de toestemming te geven. Maar dan omdat je er zelf voor kiest om dat te doen en omdat het jouw wens is om je pijn te helen. Dat creëert een speelveld wat niet altijd veilig voelt en waarin heftige emoties omhoog kunnen komen. En waarbij open blijven communiceren naar elkaar essentieel is om er in te kunnen groeien. Gebruik dit document daarom ook vooral als een praatstuk wat jullie kan helpen om dichter bij elkaar te komen. Lees het samen eens door en kijk wat je daarin tegenkomt, wat je voelt bij het lezen van zo’n tekst, wat je aannames erin zijn en je verwachtingen en wat je beide nodig hebt om bewuste aanraking voor jezelf veilig te maken.


Omgaan met grenzen, zowel van degene die de massage geeft als van degene die de massage krijgt is essentieel in elke massagevorm, maar bij een tantra massage is dat, naar mijn idee, het volledige doel: in een veilige omgeving voelen wat je lichaam wil in plaats van dat met je hoofd te bedenken. Daarom deze ‘how to’ over tantra massage, die verre van een universele waarheid is, maar alleen een korte samenvatting van mijn kennis en ervaring over de manier waarop ik tantramassages heb gegeven.


Een tantramassage geven

De belangrijkste vaardigheid die je nodig hebt om een tantramassage te geven is gelijk de allerlastigste: dat is het vermogen om emotioneel beschikbaar te zijn met wat er ontstaat tijdens een aanraking. Emotionele beschikbaarheid is een term die ik uitleg als dat je in staat bent om dienstbaar te zijn aan de ander. En dat je voor de duur van de massage de veiligheid van de ander kunt garanderen doordat je van jezelf genoeg vertrouwen en stabiliteit uitstraalt om bij elke reactie van de kant van de ontvanger met een kalme en open houding aanwezig te blijven bij wat er is. Dat is een vaardigheid die sommige mensen van nature hebben en waar anderen enorm veel moeite mee hebben door allerlei verlangens en gedachten die je zelf heb over wat je zou willen dat er gebeurt tijdens een massage.

Een massage geven zie ik dan ook vooral als een oefening om in die modus te verkeren en te merken wat je daarin tegenkomt. Het is niet erg als je merkt dat je verlangens hebt ten aanzien van wat jij graag zou willen dat er gebeurd tijdens een massage. Misschien reageert iemand heel fijn om jouw aanraking en zie je hoeveel iemand geniet van jouw aanraking. Maar misschien gebeurt dat helemaal niet. Wat er wel belangrijk is, is dat je je ervan bewust bent dat verlangen gevoelens zijn die van jou zijn en die je voor de duur van de massage even te parkeren hebt.

Als je de massage geeft vanuit het uitgangspunt dat je aan het leren bent en als je bereid bent om naar je eigen gedrag te kijken, dan kun je het niet verkeerd doen. Tantramassages hebben niets te maken met technieken en trucjes. Het is de mate van aanwezig kunnen zijn bij wat er is wat zorgt voor een veilige vorm van aanraking. Uiteraard heb je na afloop van de massage volop gelegenheid om het met elkaar te hebben over wat je ervaren hebt. Wat er fijn voelde en wat niet. Iets waarvan ik aanraad om het altijd te doen, omdat juist daar de leermomenten en inzichten vandaan komen.  Het is niet erg om fouten te maken, waar het ‘mis’ gaat is dat we het er achteraf niet over hebben. En waarmee we elkaar de mogelijkheid ontnemen om te leren van elkaar en van wat we ervaren hebben.


De ruimte

De plek waar je de massage geeft dient aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zorg voor een verwarmde ruimte zonder tocht. Zorg ervoor dat die ruimte is opgeruimd en dat er geen spullen aanwezig zijn in die ruimte die de rust van de ontvanger zouden kunnen verstoren. Zorg voor een fijne geur in de ruimte en zorg dat je van tevoren alles klaarzet of legt wat je nodig hebt. Zorg voor een ondergrond die zacht genoeg is om op te liggen en hard genoeg om goed op te kunnen bewegen. Goede achtergrondmuziek kan de ontvanger helpen om dieper te ontspannen. Zorg daar ook voor. Uiteraard is het ook super belangrijk om te zorgen dat je zelf schoon en fris ruikt, iets dat je ook van de ontvanger mag verwachten.

Begin altijd met een gesprek!

Als je iemand ontvangt om een massage te geven begin een massageritueel dan altijd met een voorbereidend gesprek. Waarom wil iemand deze massage. Wat speelt er in iemands leven? Welke plekken op iemands lijf zijn gevoelig of vragen extra aandacht? Hoe makkelijk of eng vind iemand het om een massage te ontvangen? Hoe beter jij de ontvanger kent, hoe beter je in staat bent om in te tunen op wat hij of zij nodig heeft. Zoals ik al aangaf is een tantramassage een massage waarbij de ontvanger volledig in charge is; als gever is het jouw taak om dienstbaar te zijn aan degene die de massage ontvangt. Daarbij moet je dus in staat zijn om jezelf volledig te voegen naar wat er passend is. Als je ooit in een voorgesprek het gevoel krijgt dat degene aan wie je de massage geeft niet voldoende in staat is om zijn of haar grenzen aan te geven, waardoor ook jij je niet volledig veilig voelt in het geven ervan, wees dan een professional en zeg dat je de sessie niet door kan laten gaan!  Vraag door als je twijfel voelt bij iemand, of als je zelf ergens onzeker over bent. Twijfel creëert onzekerheid en door onzekerheid zijn grenzen niet duidelijk; daarmee ontstaat er onveilige ruimte waarbinnen je heel makkelijk over grenzen heen kunt gaan. Het geeft niet als er stiltes vallen in die voorbereiding, stilte is een prachtige uitnodiging. En het is volledig oké als er geen woorden komen.


Hoe lang?

Mijn massages duurden meestal een uur. Een half uur voor iemands rugzijde en een half uur voor de buikzijde. Daar zette ik soms een wekker op, maar het kwam soms ook gewoon zo uit.  Het is best interessant om een wekker te zetten en te ervaren wat er gebeurd als je jezelf ertoe uitnodigt om iemand een uur lang aan raken zonder dat het meer wordt dan dat. Niet al mijn massages zijn altijd fijn geweest om te geven en soms duurde een uur best lang. En de andere kant is net zo waar; als je geen wekker zet, hoe lang hou je het dan vol? Ben ben je dan creatief en nieuwsgierig genoeg om het lichaam van degene die je een massage geeft steeds weer zo aan te raken dat je ermee door wil gaan?

Met of zonder kleding?

Een tantramassage kun je op de naakte huid geven, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ook daar geld weer ontdek wat veilig voelt voor jullie en ga geen grenzen over omdat je denkt dat het zo hoort. Je kunt een massage uitstekend beginnen door te leren elkaar aan te raken met kleding aan en daarvan te genieten. En ja, ik snap het als je misschien teleurgesteld bent doordat je verwachte dat je een naakt lichaam aan mocht raken en dat dat toch niet kan. Leren omgaan met wat er is is wat mij betreft de absolute basis van tantra. Blij zijn met wat er wel kan verkiezen boven je eigen verwachtingen is een prachtige tantrische les. Dus als zoiets gebeurd is het een prachtige manier om daarmee te oefenen.


Hoe begin je?

Als je het idee hebt dat je alle voorbereidingen hebt getroffen en je daadwerkelijk aan de massage kunt beginnen, begin de aanraking dan altijd op iemands rug, daar zijn mensen minder kwetsbaar. Denk maar aan het spreekwoord: je kunt mijn rug op. Ook zitten er in de rug natuurlijk veel meer spieren dan op iemands buikzijde, en alhoewel een tantramassage niet specifiek bedoeld is om je spieren los te maken is dat wel een bijkomend effect: als je aangeraakt wordt en je daardoor ontspant, dan ontspannen ook je spieren. En dan is je lijf ontspannen, en als je lijf ontspannen is, dan kan je hoofd even ‘uit’.

Reacties

Hoe iemand op een aanraking reageert kan per persoon enorm verschillen. Als masseur kan een aanraking voelen alsof je alleen iemands huid aanraakt en je aanraking niet dieper komt dat dat. Bij iemand anders kun je weer voelen dat je iemand echt energetisch aan maken raken doordat je voelt dat de energie van jouw handen en dieper dan alleen iemands huid doordringt. En bij iemand die heel gevoelig is, of bij wie een bepaald traumastuk best hoog zit, kan een massage geven voelen alsof je iemands ziel even aan mag raken. Zulke effecten zijn van te voren niet te plannen en zijn altijd een samenkomst van hoe jouw energie als mens en hoe je je die dag voelt reageert met de energie van degene aan wie de massage geeft.


Hoe ga je zitten?

Ga naast iemand zitten, dat geeft je de ruimte om om iemand heen te bewegen en je geeft iemand anders de ruimte om anders te gaan liggen als dat beter voelt. Zelf zat ik vaak op mijn knieën, op één knie, of in kleermakerszit. Als je op een plek blijf zitten kun je nooit iemands hele lichaam bereiken. Wees dus niet bang om tussendoor van plek te wisselen. Als je als vrouw een massage geeft aan een man die een stuk groter is dan jij heb je dat ook wel nodig! Als gever tussen de benen van de ontvanger gaan zitten kan als heel intimiderend overkomen: je vraag dan meteen heel veel kwetsbaarheid van de ontvanger en je ontneemt diegene voor een deel zijn of haar bewegingsruimte. Niet doen dus! Ook op iemands rug gaan zitten of op iemands benen is iets waarmee je de ander zijn of haar bewegingsruimte afneemt. Ook niet doen dus. Het constant over iemand heen buigen kan een behoorlijke belasting voor je rug zijn. Zorg er dus voor dat jij constant in een positie zit waarin je ontspannen kunt bewegen. Dat komt je aanraking altijd ten goede.

Contact houden!

Als je de massage begint, zorg er dan voor dat je, tot je de massage afrond of je iemand vraagt om zich om te draaien, constant contact houdt met het lichaam van degene die je masseert. Zo behoud je de flow in je massage en maak je het iemand makkelijker om constant met zijn of haar aandacht te zijn bij de plek die je aanraakt. Als je meer olie nodig hebt, dan kun je altijd je onderarmen gebruiken om dat contact even over te nemen terwijl je je handen gebruikt om de olie aan te vullen. Als je iemands lichaam vanaf een anderen plek of vanaf de andere kant wil aanraken en je daarvoor van plek wilt wisselen, dan kun je prima van plek wisselen met één hand op de rug van degene die je de massage geeft. Dat vergt misschien wat oefening, maar komt de kwaliteit van je massage absoluut ten goede. Blijf laag, dan kun je makkelijker je balans houden en val je minder snel om.


Voeten, handen en hoofd

Een massage geeft je aan iemands hele lichaam. Voeten, armen, handen en hoofd zijn vaak gebieden die worden vergeten in massages. Je voeten zijn je’ grounding’ en houden je met beide benen op de grond. Iets dat ik zelf als zo belangrijk ervaar in alles wat met persoonlijke ontwikkeling te maken heeft.  Vergeet ook iemand armen en handen niet. Zoveel mensen ervaren hoe fijn het is als iemand je letterlijk weer even bij de hand neemt! Een ervaring die de meeste mensen associëren met hun kindertijd. En een superkrachtige tool om in te zetten om iemand daarin even weer die zelfde veiligheid te laten voelen. Ook vinden heel veel mensen het fijn (ikzelf ook) als iemand mijn hoofd en nek ook meeneemt in de massage. Aai een keer door iemands haar als je daar de ruimte voor voelt en leg het hoofd van degene die je een massage geeft eens in jouw handen en wieg het langzaam van links naar rechts. Dat kan als een prachtig cadeau voelen!

Welke olie?

Welke olie je gebruikt maakt eigenlijk niet uit. Zelf gebruikte ik een geurloze kokosolie omdat ik elke geur na verloop van tijd toch zat werd en omdat kokosolie niet vloeibaar is bij kamertemperatuur.  Dan is het dus niet erg als mijn bakje omviel, met mijn gestuntel op het matras soms erg handig! Hou er wel rekening mee dat sommige mensen een allergie of intolerantie kunnen hebben, bijvoorbeeld voor noten en dat dan een amandelolie niet geschikt is. Er zijn talloze massageolies te koop. Van superduur tot goedkoop. Welke je gebruikt is geheel aan jou. En waar je voor kiest zegt natuurlijk ook iets over hoe jij massages geeft. Het zijn vooral je handen die het werk doen, niet de olie!


Traagheid helpt!

Een tantramassage kun je net zo energetisch maken als er passend is bij de verbinding en de veiligheid die er tussen jou en degene die je de massage geeft is. Als je een massage geeft aan iemand die je niet goed kent, wees daar dan heel zorgvuldig in! Als gever ben je dienstbaar aan degene die de massage ontvangt. Wees je daarvan bewust. Het lichaam van de ontvanger is sturend hierin. Ik koos altijd voor een hele langzame aanraking met lange bewegingen over een zo groot mogelijk oppervlak, omdat je het daarmee makkelijker maakt voor de ontvanger om met volledige aanacht bij de beweging te blijven. Iets waarmee je het de hersenen makkelijker maakt om nieuwe patronen en nieuwe denkwijzen aan te maken die je vertellen dat aanraking iets positiefs is, waar je volledig bij kunt ontspannen en dat intimiteit iets is waarin je van elkaar kunt leren en wat je helpt om (verder) te groeien.


Raak je wel of niet de geslachtsdelen van iemand aan en wat als er opwinding ontstaat?

Als je niet heel zeker weet of iemand er volledig oké mee is dat ook zijn of haar geslachtdelen worden aangeraakt, als dat tijdens het gesprek van tevoren niet helder is geworden vraag het dan tijdens de massage nog een keer naar! Ga in ieder geval niet zomaar iets doen. En beslis niet voor degene aan wie je de massage geeft. Vanuit onduidelijkheid en dingen aannemen ontstaan misverstanden en helemaal in intimiteit wil je die ten allen tijde voorkomen.

En over opwinding tijdens een massage: dat mag er voor mij helemaal zijn, aan de kant van degene die de massage ontvangt. Zolang je als gever niet beïnvloed wordt door de opwinding die er bij de ontvanger ontstaat kun je doorgaan met de massage. Zorg er dan wel voor dat de spanning aangenaam is en blijft voor de ontvanger, dus pas je bewegingen erop aan.

Als je merkt dat er bij jezelf ook opwinding ontstaat kun je, naar mijn idee, maar een ding doen: eerlijk aangeven wat er bij jou gebeurt en de massage stoppen. Vertel wat je voelt en laat het van de ander laten afhangen of die de massage wil voortzetten. Soms is het uitspreken van iets al genoeg om de spanning weer weg te nemen. Heb het er in ieder geval over en maak het bespreekbaar. Voel je er in ieder geval niet schuldig over en probeer ook niet om het weg te drukken, vaak wordt het daar alleen maar erger van. Als je als gever opwinding voelt dan kan het natuurlijk ook zomaar zijn dat degene aan wie je de massage geeft degene is waar je de rest van je leven mee wilt zijn!

Andersom kan het natuurlijk ook gebeuren. Ik heb zelf een aantal keer meegemaakt dat degene die de massage gaf zodanig opgewonden raakte en die opwinding ook echt bleef hangen in iemands bekkengebied dat iemand heel erg naar seks verlangde en daar ook om vroeg. Als dat gebeurd is het volledig aan de ontvanger om daarmee om te gaan. Als diegene daarmee voor jou over grenzen heengaat, jou gaat aanraken en uit zijn of haar ontvangende rol stapt, geef diegene dan duidelijk aan dat dat niet is wat je aanbied en het niet het doel is van de massage. Je kunt diegene helpen om met ademoefeningen die energie meer over het lichaam te verspreiden zodat je de massage daarna kunt voortzetten. Of je kunt aan diegene meedelen dat je de sessie beëindigd.


Een tantramassage ontvangen

Heb je als ontvanger dan ook een taak? Jazeker! En ik vind het daarom belangrijk om hierover iets te delen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je goed voor te bereiden en wellicht kan ik hiermee een aantal vragen van tevoren al beantwoorden als je graag een keer een tantramassage wil ontvangen maar je dat ook spannend vind.

Grenzen!   

Je grenzen durven aangeven is echt een eerste vereiste als je een tantra massage ontspannen wil ontvangen. Een tantra massage helpt je om te voelen waar je grenzen liggen en om te ontdekken waar je grenzen liggen kan een tantra massage een mooie methode zijn. Ga een tantra massage dus nooit aan met iemand waar je niet het gevoell bij hebt dat diegene bereid is om naar je te luisteren. Ga er nooit vanuit dat die ander wel zal weten hoe het hoort. Als iets voor jou niet oké voelt geef dat altijd aan. Als degene die jou de massage geeft niet bereid is om de massage voor jou een volledig prettige ervaring te laten zijn stop er dan mee. Intimiteit is een ontdekkingsreis in je ‘ja’ en ‘nee’ kunnen voelen. En op nee kunnen zeggen mag je trots zijn! Het is volkomen oké om aan jezelf toe te geven dat je iets uitgeprobeerd hebt, maar dat het je niet heeft gebracht wat je ervan verwacht had.


Praten over intimiteit kan echt heel lastig en eng zijn als je dat niet gewend bent. Als ik zelf een tantramassage zou ondergaan, zou ik altijd iemand benaderen waarbij ik in ieder geval het gevoel heb dat ik alles tegen diegene kan zeggen. Daarnaast zou ik willen dat ik voel dat iemand net zo goed in staat is om naar mijn woorden te luisteren als naar mijn lichaam. Ik zou willen voelen dat dat als er tijdens de massage iets gebeurt wat ik niet fijn vindt, dat ik dan de ruimte heb om dat aan te geven. Ga het gesprek van te voren dus altijd aan, ook als je dat het liefste zo snel mogelijk achter de rug zou hebben. Jij bent in charge over wat je wil ontvangen! Je bent altijd en overal verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. En het is jouw taak om ervoor te zorgen dat je je lichaam geeft wat het nodig heeft.

Laat je nooit aanpraten dat als er iets gebeurt dat jij niet fijn vind en waarbij je in de kramp of bevriezing schiet, dat dat erbij hoort of dat dat deel is van je helingsproces. In een massage mag je jezelf uitnodigen om de rand van je comfortzone opzoeken, maar laat nooit iemand je overhalen om dat te doen. Iemand mag je de keuze geven, maar laat het altijd volledig jij zijn die de keuze daarvoor maakt. Leren ontspannen in aanraking leer je alleen maar als je ontspannen bent. Iedereen die jouw grenzen niet respecteert is bezig met zijn of haar eigen behoefte te vervullen en is niet volledig dienstbaar aan jou!


Leer je lijf dat aanraken fijn is

Hoe vaker jouw lijf ervaart dat je kunt ontspannen bij aanraking, dat aanraking fijn is, hoe meer je hoofd dat (weer) gaat geloven. Dat je in aanraking volledig jezelf kunt zijn, dat het helemaal oké is als jij aangeeft dat je iets niet wilt en dat, als je dat doet, het niet het einde hoeft te betekenen van wat er dan ook is tussen jou en de ander, maar dat het gewoon kan veranderen doordat je het erover kunt hebben. Als ontvanger mag je jezelf uitnodigen om te leren van de aanraking. Niet alles wat je hoofd misschien als spannend ervaart is dat het ook echt. Als ontvanger kun je jezelf ook afvragen of het je hoofd is die iets spannend is of dat het je lijf is.

Aangeven wat je fijn vind of de invulling van de massage aan de masseur overlaten?

Ik heb zelf een duidelijke methode in hoe ik massages geef. Daar kan ik tot op zekere hoogte vanaf stappen als in het voorgesprek blijkt dat iemand een specifieke vraag heeft, maar mijn manier van masseren is wel mijn ‘manier’. Probeer niet te veel vragen neer te leggen over hoe je de massage wil ontvangen. Een massage ontvangen gaat over vertrouwen leren voelen en je overgeven aan de aanraking van een ander. Als de massage niet fijn voelt, als je er niet door ontspant en als de spanning niet wegzakt, dan heb je misschien gewoon niet de goeie match qua masseur gevonden. Ga dan op zoek naar iemand anders. Blijf dan niet liggen tot de massage klaar is, maar geef aan dat dit voor jou nu niet werkt.


Kleding aanlaten?

Je kunt altijd vragen of je een deel van je kleding kunt aanhouden. Als het op een later moment veilig genoeg voelt om meer uit te doen, dan kun je dat altijd nog doen. Als je die gelegenheid niet krijgt terwijl dat voor jou beter voelt zou mijn advies zijn: weggaan! De massage is volledig voor jou en dus mag jij aangeven wat je grenzen zijn. Als je ander jou graag naakt wil zien dan is diegene bezig met het vervullen van zijn of haar eigen verlangens en is dan dus niet dienstbaar aan jou.

Hoe voel je je eigen grenzen?

Als stelregel over waar mijn eigen grenzen liggen hanteer ik nog steeds de methode die ik van Wendy Doeleman (van Bliss your Body, mijn leerschool als het gaat om tantra) heb geleerd: als je één keer iets denkt, over wat je niet fijn vindt, of wat er in je opkomt, dan kun je die gedachte gewoon laten gaan. Maar als die gedachte bij je blijft terugkomen, spreek ‘m dan uit. Denk daar niet te lang over na. Als je iets niet zegt omdat je bang bent om de ander te kwetsen bedenk je dan dat jij degene bent die hier ligt en dat de masseur volledig in dienst van jou is.  Voorbeelden zijn: als je mijn handen aanraakt dan voel ik veel verdriet, ik voel een steek in mijn buik of ik ervaar duizeligheid. Het hoeft niets te betekenen, maar het kan ook zomaar wel veel verschil maken om jezelf toe te staan om uit te spreken wat je voelt.


Gesprek achteraf

Daarbij is het dan wel weer belangrijk om te vermelden dat door tijdens de massage uit de woorden te blijven (en dus uit je hoofd) is het makkelijker om te voelen wat er in je lijf gebeurt. Toch kan er echt heel veel loskomen tijdens een massage. Als je iets wil delen tijdens de massage spreek dat dan uit, maar maak er geen gesprek van. Het gesprek achteraf is om het te hebben over wat het voor jou betekent om zo aangeraakt te worden, om echt de verbinding te voelen met iemand, om je energie te voelen stromen en te genieten van je eigen lijf en van de aanwezigheid van iemand anders, in een setting die niets met seks te maken hoeft te hebben. Je mag erop vertrouwen dat de dingen die je ervaart tijdens een massage en die je belangrijk vind dat je die toch wel onthoud voor het gesprek achteraf.

 

Misbruik

Ik wil het onderwerp toch graag nog even kort benoemen. Seksueel misbruik komt op vele lagen voor, ook op gebieden die (nog) niet op die manier benoemd worden. Ook de onderwerpen tantra en tantramassage zijn meerder keren op een negatieve manier in het nieuws gekomen.  Misbruik begint niet bij het misbruik zelf. Misbruik begint al veel eerder, en dat is in de manier waarop iemand communiceert (of dat niet doet) en vaak is het voor een getraind oog al van verre te zien of iemand veilig is. Leren praten over intimiteit, seks en relaties is dan ook essentieel om seksueel misbruik ooit een keer tot iets uit het verleden te kunnen zien. Het gesprek vooraf en achteraf is waar de meeste leermomenten plaatsvinden. En ik kan niet benadrukken hoe belangrijk ik het vind dat mensen met elkaar leren praten over intimiteit en seks en dat dat fijn en veilig is om te doen. Als iemand in zijn woordelijke communicatie niet veilig voelt, dan heb je grote kans dat fysieke communicatie, wat aanraking in feite is, ook niet veilig voor je zal voelen.


Voor wie?

Ik richt me met dit stuk vooral tot mensen die al een relatie hebben, of iemand hebben om mee te spelen en die een praatstuk zoeken om het onderwerp intimiteit een keer bespreekbaar te maken. Mocht je dat niet hebben en wil je graag een keer een tantramassage ontvangen dan raad ik je ten zeerste aan om eerst eens te beginnen met een beginnersworkshop tantra te doen zodat je kunt kennismaken met de open manier van communiceren binnen tantra. Goed je grenzen kunnen aangeven is essentieel in intimiteit. Door jezelf daarin te oefenen hou je aanraking veilig voor jezelf en voor degene die jou aanraakt. Een workshop is daarnaast ook een goeie plek om andere mensen tegen tegen te komen waarmee het klikt en waarmee je dan op een later moment een massage-uitwisseling mee zou kunnen doen. Hoe fantastisch aanraking ook is, het is pas leuk en heerlijk en ontspannend als er eerst iets anders is; en dat is jouw eigen gevoel van veiligheid.

Tantramasseurs en -masseuses

Uiteraard zijn er ook genoeg mensen die tantramassages aanbieden en waarbij je een keer kunt ervaren hoe dat is. Er zijn vele mensen die dat op een goeie professionele en veilige manier doen. Elke tantramasseur zou per definitie veilig moeten zijn voor iedereen. De praktijk heeft echter uitgewezen dat dat niet altijd zo is. Ik ben daarom terughoudend in mensen doorverwijzen naar professionele tantramasseurs, zeker als je nog nooit iets met tantra hebt gedaan en/of als je in het verleden met misbruik te maken hebt gehad. Mijn advies als je iets met tantra wilt gaan doen is om eerst in een groep echt te gaan oefenen met je nee en je ja voelen. Met die veiligheid in je eigen rugzak kun je daarna in een 1 op 1 uitwisseling in volle ontspanning genieten van de aanwezigheid van een ander.


Zelf massages geven

Ik heb zelf een jaar tantramassages gegeven en ik heb daar enorm veel van geleerd op het gebied van mijn grenzen aangeven, mijn eigen veiligheid kunnen garanderen en te leren op die manier veilig zijn voor iemand anders. Ik ben in dat leerproces op een punt terecht gekomen waarop ik me besefte dat ik geen lol meer aan beleefde en niet meer leerde van het geven van massages en dat ik geen behoefte meer voelde om massages te geven aan anderen dan mijn eigen geliefden.

Dat is een overtuiging waardoor ik nu meer liefde voel voor een massage-uitwisseling tussen (gelegenheids)partners waarbij geld geen rol speelt dan in een model waarbij je als tantramasseur geld verdiend met wat je doet. Maar dat is waar ik nu sta en ik heb er een jaar voor nodig gehad om daar te komen. Als je dus zelf de roeping voelt om massages te gaan geven en je wilt dat echt doen om jezelf beter te leren kennen en te leren volledig veilig zijn voor een ander dan is het wel echt een prachtig leerproces.


Tot slot:

Als je naar aanleiding van deze ‘how to’ concrete vragen of opmerkingen hebt over het geven of ontvangen van een tantramassage, dan mag je me altijd bellen of mailen.