Veiligheid in een gesprek

Hoe zorg je dat je niet verzand in verwijten, in vragen die toch elke keer met nee worden beantwoord of in je schuldig voelen omdat je de ander weer eens aan het huilen hebt gebracht? Er zijn een paar belangrijke spelregels als het gaat over gesprekken voeren over je relatie.

Tijd

Voor een gesprek over je relatie niet als je moe bent en ‘s avonds laat in bed stapt. Of als je een drukke dag achter de rug hebt en je humeur toch al niet fantastisch is. Als je je niet krachtig voelt is dat ook niet een moment waarop je goed in staat bent om aanwezig te zijn met wat er is. Voer een gesprek op een moment dat je er beide de tijd voor hebt en wees bereid om er tijd voor te maken.

Intentie

De intentie waarmee je het gesprek aangaat maakt veel verschil. Met het uitspreken van een intentie zet je als het ware de piketpaaltjes voor een gebied waarin jullie je alle twee veilig kunnen voelen om te delen wat er echt in je leeft. Het is een afspraak over veiligheid creëren. Nog voordat je überhaupt aan het gesprek begint. Zo neem je van tevoren onzekerheden weg en geef je elkaar de vrijheid om je gevoel onder woorden te brengen.

Ik heb een aantal van die intenties uitgewerkt en onder elkaar gezet. Deze intenties kun je aan het begin van een gesprek naar elkaar uitspreken. En je kunt ze ook als hulp bij de hand kunnen houden voor momenten dat een van jullie in dat gesprek vastloopt.  Of je kunt ze als mantra gebruiken om jezelf eraan te blijven herinneren op welke manier jij het gesprek aan wil gaan. Haal er vooral uit en doe ermee wat voor jou van toepassing is.

“Ik vind het eng om dit gesprek aan te gaan en kwetsbaar te zijn. Ik ben het niet gewend om mijn diepste gevoelens te mogen delen. En tegelijk wil ik dat wel heel graag. Ik wil je mijn echte zelf laten zien, wil met je delen wat ik voel en ik wil weten wat jou beweegt en wie je echt bent”.

“Ik ben bang om je kwijt te raken als ik deel wat me echt bezig houdt. Ik vind het eng om je echt te raken en wat dat dan bij je losmaakt. Ik zie je het liefste blij en gelukkig en ik vind het moeilijk om je verdrietig te zijn door iets wat er, bij jou of tussen ons, speelt”.

“Ik ga dit gesprek met je aan omdat ik meer openheid wil om te kunnen delen wat me dwars zit, juist om zo elkaar beter te leren kennen en dichter bij elkaar te komen. Alles wat ik deel in het komende gesprek deel ik omdat ik een oplossing wil en niet omdat ik je wil kwetsen”.

“Ik stop met proberen jou van mijn waarheid te overtuigen en ik vraag van jou hetzelfde. Ik wil onze gezamenlijke waarheid ontdekken. En alleen door elkaar vragen te stellen kunnen we dat doen”.

“Ik wil leren aanwezig te zijn bij wat er is. Dat zal misschien een keer misgaan, maar dat omarm ik. En stel mezelf open om te leren. Ik zie dit als een experiment. Ik wil deze verbinding met jou, ik ben bereid mezelf dienstbaar te maken aan onze verbinding”.

Vertel en luister met je hand op je hart

Met je hand op je hart is het makkelijker om te voelen wat je wil zeggen. En het is makkelijker om te zijn met wat een ander tegen jou zegt als dat je raakt.

Rug aan rug

Door met je rug tegen elkaar te gaan zitten maak je lichamelijk contact met elkaar. Je geeft elkaar vertrouwen door elkaars fysieke steun te ervaren zonder dat je elkaar constant aan hoeft te kijken.

Spreek een teken af

Als jij het gevoel hebt dat je de ander kwijtraakt in het gesprek dan is het handig om een teken te hebben. Om bijvoorbeeld je hand op te steken als de ander afdwaalt van de verbinding.

Bedank elkaar

Bedank elkaar aan het einde van het gesprek voor de openheid die je elkaar hebt gegeven, voor wat je elkaar hebt laten zien, ook als jullie maar een heel klein stapje hebben kunnen zetten. Ook als je elkaar hebt mogen raken op een manier die misschien niet fijn was. Dat rond niet alleen heel duidelijk het gesprek af, maar benoemt ook je bereidheid om te leren de ander. Het gesprek aan kunnen gaan met elkaar is een waardevol en kostbaar ding om te kunnen. Daar mag je dankbaar voor zijn.

Hulp hierbij?

Voor mij is praten over (mijn) relaties iets wat ik heel makkelijk vind. Dat is niet altijd zo geweest. Ik ken ook de andere kant en ken de stappen die ik daarvoor gezet heb. Het gesprek aangaan is best heftige materie die veel kan losmaken. Als deze woorden iets bij jou of bij jullie als partners losmaken, dan mag je altijd contact met me opnemen.

One thought on “Veiligheid in een gesprek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *