Soldier of Love

door je grens aan te geven kies je voor wat je wel wilt

Hoe ga je op een veilige manier echt het gesprek aan?

Corona. Voor iedereen een tijd die vraagt om aanpassingsvermogen. En een tijd die ons de blik naar binnen doet richten en je misschien nog een keer de vraag laat stellen hoe goed je het hebt, met jezelf of in je relatie. Als je in een relatie zit wordt je deze dagen misschien wel extra geconfronteerd met de gebieden waarop het misschien niet zo lekker stroomt tussen jullie. En als je alleen bent komt misschien die vraag ook wel extra hard op je af: waarom kan ik nou niet echt de verbinding maken met iemand?

Ik bedacht dat ik in deze gekke dagen weleens een lijstje kon maken met tips over hoe je nou veilig het gesprek aan kunt gaan met elkaar. Hoe zorg je dat je niet verzand in verwijten, in vragen die toch elke keer met nee worden beantwoord of in je schuldig voelen omdat je de ander weer eens aan het huilen hebt gebracht? De intentie waarmee je het gesprek aangaat maakt veel verschil. Met het uitspreken van een intentie zet je als het ware de piketpaaltjes voor een gebied waarin jullie je alletwee veilig kunnen voelen om te delen wat er echt in je leeft. Zo neem je vantevoren een aantal onzekerheden weg en geef je elkaar meer vrijheid om je gevoel onder woorden te brengen.

Ik heb een aantal van die intenties uitgewerkt en onder elkaar gezet. Deze intenties kun je aan het begin van een gesprek naar elkaar uitspreken. En je kunt ze ook als hulp bij de hand kunnen houden voor momenten dat een van jullie in dat gesprek vastloopt.  Of je kunt ze als mantra gebruiken om jezelf eraan te blijven herinneren op welke manier jij het gesprek aan wil gaan. Haal er vooral uit en doe ermee wat voor jou van toepassing is.

Ik vind het eng om dit gesprek aan te gaan en kwetsbaar te zijn. Ik ben het niet gewend om mijn diepste gevoelens te mogen delen. En tegelijk wil ik dat wel heel graag. Ik wil je mijn echte zelf laten zien, wil met je delen wat ik voel en ik wil weten wat jou beweegt en wie je echt bent.

Ik ben bang om je kwijt te raken als ik deel wat me echt bezig houdt. Ik vind het eng om je echt te raken en wat dat dan bij je losmaakt. Ik zie je het liefste blij en gelukkig en ik vind het moeilijk om je verdrietig te zijn door iets wat er, bij jou of tussen ons, speelt.

Ik ga dit gesprek met je aan omdat ik meer openheid wil om te kunnen delen wat me dwars zit, juist om zo elkaar beter te leren kennen en dichter bij elkaar te komen. Alles wat ik deel in het komende gesprek deel ik omdat ik een oplossing wil en niet omdat ik je wil kwetsen. Help me om dat zoveel mogelijk van uit de verbinding te blijven doen.

Ik zet de intentie om alleen te delen hoe ik me voel en niet te verzanden in verwijten naar jou. Als ik dat wel doe, help me dan om daarmee te stoppen. Ik ben bereid om naar jou te luisteren, je woorden aan te nemen zonder in de verdediging te schieten. Ook daarin vraag ik om je hulp als me dat even niet lukt.

Als er dingen gezegd worden in het gesprek dan zal ik die dingen zien voor wat ze zijn: serieuze emoties over dingen die er tussen ons spelen. Ik accepteer dat wat jij zegt nooit een aanval is, maar alleen een manier om bespreekbaar te maken wat je voelt. Ik erken dat dat best heel lastig is om te leren en ik geef en vraag om ruimte om fouten te maken en het te zien als een leerproces . Als ik zelf verval in verwijten maken, help mij  dan ook om daarmee te stoppen en weer terug te keren naar delen hoe ik me voel en waar ik iets voel. Dan zal ik voor jou hetzelfde doen.

Wat jij voelt is op dit moment jouw waarheid en wat ik voel is op dit moment mijn waarheid. Ik erken dat, geef jou de ruimte om te voelen wat jij voelt, en ik vraag hetzelfde van jou.  Als ik een waarde oordeel heb over wat jij voelt dan hou ik dat voor mezelf. Ik stop met proberen jou van mijn waarheid te overtuigen en ik vraag van jou hetzelfde. Ik wil onze gezamelijke waarheid ontdekken. En alleen door elkaar vragen te stellen kunnen we dat doen.

Ik heb het lef om te erkennen dat jouw woorden me diep kunnen raken en ik loop niet weg voor de pijn die die woorden misschien losmaken. Ik zal mijn verdriet niet verbergen en ik ben bereid om te voelen wat er gevoeld mag worden om echt de verbinding tot stand te brengen. Ook als dat gevoelens zijn die me pijn, onmacht, boosheid of verdriet bezorgen.

Ik wil weten wat je voelt. Ik wil je echt leren kennen. Ook als wat jij voelt boosheid of verdriet is die over mij of over een ander gaat, dan wil ik weten wat je voelt. Ik beloof niet weg te lopen voor dat het bij je losmaakt. Als je boos wilt zijn, wees dan boos en als je je tranen wilt loslaten huil ze er dan uit. Ik beloof je aanwezig te blijven en je de veiligheid te blijven geven om te blijven delen.

Ik wil leren mijn volledige zijn in te zetten om jou volledig jezelf te laten zijn. Ik wil met mijn aanwezigheid jou de veiligheid geven zodat jij je volledig kunt ontspannen. En ik vraag jou om mij te helpen om te blijven voelen, om aanwezig te blijven in mijn lichaam en me attent te maken op alles wat er bij mij niet stroomt. Daar geef ik je alle vrijheid in. Dat zal misschien een keer misgaan, maar dan praten we erover en doen we het de volgende keer anders. Ik zie dit als een experiment. Ik wil deze verbinding met jou, ik ben bereid mezelf dienstbaar te maken aan onze verbinding en daarvoor ben ik bereid voor nu de veiligheid achter me te laten.

Bedank elkaar aan het einde van het gesprek voor de openheid die je elkaar hebt gegeven, voor wat je elkaar hebt laten zien, ook als jullie maar een heel klein stapje hebben kunnen zetten. Elke stap is er één. Hoe klein ook. En echt het gesprek aangaan met elkaar is een waardevol en kostbaar ding. Daar mag je dankbaar voor zijn.

—————

Tip: leg je hand op je hart als de ander iets verteld wat je raakt. Zo hoef je de ander niet in zijn woorden te onderbreken en geef je wel aan dat het je hetzelfde voelt als wat de ander zegt. En gebruik het time-out teken als je merkt dat de ander verzand in verwijten of als de ander de verbinding met zichzelf kwijt is. Op die manier hoef je ook de boodschap niet te onderbreken, maar geef je wel een duidelijk signaal over wat jij ervaart.

Leuk om dit lijstje samen te stellen en eens over na te denken. Voor mij is praten over (mijn) relaties iets wat ik heel makkelijk vind. Dat is niet altijd zo geweest. Ik ken ook de andere kant en ken de stappen die ik daarvoor gezet heb. Echt het geprek aangaan is best heftige materie die veel kan losmaken. Als deze woorden iets bij jou losmaken of bij jullie als partners, dan mag je altijd contact met me opnemen! Liefs.

veilig gesprek

1 reactie

  1. Super Petra………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2020 Soldier of Love

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑