Sprookjes

Echt naar elkaar luisteren… de tijd nemen om te horen wat iemand tussen de regels door zegt. Het ontbreekt er soms best wel aan. Juist de dingen die mensen eigenlijk niet zeggen, vertellen zoveel over hoe we elkaar kunnen helpen. Ik luister graag naar anderen. Maar vind het ook leuk als er mensen zijn die naar mij willen luisteren.

Sprookjes en andere verhalen waren, voordat er geschreven woord was, de verhalen die er verteld werden. En het mooie van verhalen en sprookjes is dat ze altijd goed aflopen, juist omdat de nadruk in het verhaal juist wordt gelegd op de dingen die goed gaan. In sprookjes worden mensen ziek en gaan er soms mensen dood. Dat hoort bij het leven en het wordt in sprookjes niet zwaarder gemaakt dan dat het is.

In elk sprookje gebeurt er iets waardoor de situatie plotseling lverandert: Doornroosje prikt zich uit nieuwsgierigheid aan het spinnenwiel en iedereen valt in slaap, de vader van belle komt in een betoverd kasteel terecht terwijl hij op weg is naar de markt en in het sprookje van vrouw holle komt iemand in een andere wereld terecht omdat ze een spoel van het spinnenwiel op wil duiken uit een put. De omgeving verandert en er wordt van de hoofdpersoon gevraagd om in deze geheel nieuwe omgeving niet vanuit ervaring, maar vanuit intuïtie te gaan reageren.

En dat doen ze, Allemaal voelen ze ergens dat ze het een kans willen geven: de prins die zich een weg door de doornen moest banen om bij Doornroosje te komen was daar nooit gekomen als hij niet zelf had gevoeld dat hij daartoe in staat was. De dochter de overladen werd met goud in het sprookje van vrouw holle had zin om de broden uit de oven te halen en de appels van de boom te laten vallen omdat ze daar zelf bij van werd. En Belle was nooit terug gegaan naar het kasteel om haar Beest te redden als ze niet had gevoeld dat ze van hem hield.

Ook in ons eigen leven gebeuren er dingen waardoor onze omgeving opeens verandert en we ons gevoel van veiligheid kwijt zijn. En dat zijn de momenten dat je voor een keuze staat. En dat zou zo maar eens de keuze kunnen zijn om van je eigen leven een sprookje te gaan maken. Sprookjes vind ik een prachtige manier om mensen iets te vertellen over persoonlijke ontwikkeling. En omdat ik mijn stem zo ook op een andere manier kan gebruiken heb ik een aantal sprookjes ingesproken. Je kunt ze hieronder afluisteren of downloaden.

Als je ze wilt delen, doorsturen, of op een andere manier wil gebruiken, ga vooral je gang. Natuurlijk vind ik het wel leuk als je me daar even van op de hoogte brengt.

 

Repelsteeltje

 

Assepoester

 

De wolf en de zeven geitjes

 

De stukgedanste schoentjes

 

Doornroosje

 

Broertje en zusje

 

De gelaarsde kat

 

Roodkapje

 

Vrouw Holle

 

De Kikkerkoning

 

sprookjes