Schrijven als (relatie) therapie

Een goeie therapeut is, in mijn beleving, iemand die aan het einde staat van de donkere tunnel waarop staat “jouw leerproces”. Iemand waar je op kunt bouwen. Iemand waarvan je weet dat wat je ook vertelt, dat je je veilig kunt voelen bij iemand. En het is iemand die er voor je is tot het klaar is. Het is misschien mijn eigen ruimdenkendheid dat ik de veiligheid die ik anderen  geef niet in anderen vind, of misschien alleen maar de overtuiging dat het zo is, waardoor ik nooit iemand heb gevonden die er op die manier voor mij zou kunnen zijn.  Niemand voelde echt veilig genoeg.  En dus ben ik maar gaan schrijven.

Op facebook. En op mijn eigen website. Beide een openbare plek. Waar iedereen mijn woorden kan lezen. Waar mensen kunnen reageren op wat ik deel. Waar ik soms erkenning heb gekregen van anderen. Of een opmerking waar ik wat aan had. Waar ik soms boos ben geworden over reacties die ik kreeg. Omdat ik me niet begrepen voelde. Maar waar ik me altijd veilig heb gevoeld om de dingen te delen die ik voelde. Omdat ik het op mijn manier kon doen. Ik heb daar zo enorm veel van geleerd.


Ook binnen je relatie kun je schrijven als therapie inzetten. Schrijf elkaar wekelijks een liefdesbrief is een prachtige manier om je samen te committeren aan iets willen doen, iets uit willen proberen, om je relatie te verbeteren. Iets waar niemand anders iets vanaf hoeft te weten en wat je volledig voor elkaar doet, omdat je dat alle twee echt wilt. Schrijven vergt tijd en moeite. Je moet over je woorden nadenken. Iets dat maakt dat je anders communiceert dan je normaal gesproken sprekend doet. En waardoor je ook andere woorden gaat gebruiken.

Het mooie van schrijven is dat het een kunstvorm is waar iedereen zijn eigen vorm aan kan geven. Daardoor kan het niet mislukken. Je kunt het alleen zelf niet goed genoeg vinden. Waarmee je je mag beseffen dat dat altijd alleen maar jouw mening is. En dat de ander misschien juist enorm blij wordt van jouw ‘gestuntel’. Omdat je ermee laat zien dat je dit echt wil.


Misschien is liefdesbrieven schrijven niet jouw ding. Maar vind je schrijven wel leuk. Zoveel wat er is in de wereld is begonnen met schrijven. Liedjes, films, boeken, een toneelstuk. En zoveel van onze kunst is begonnen met iets dat iemand doet om zijn eigen pijn te helen. Ik ga heel graag het gesprek aan met je om te kijken of we een andere manier kunnen ontdekken waarop jij vorm kunt geven aan dat wat je voelt.