Je speelsheid weer terugvinden, hoe doe je dat?


Ik vind speelsheid creëren niet moeilijk. Een gekke vraag stellen, iemand aanraken en dan voelen wat er gebeurt gaat mij na een aantal jaar in tantraland rondgelopen te hebben inmiddels redelijk makkelijk af. Maar hoe leer je weer met elkaar spelen, als je dat gevoel alletwee in de loop der tijd bent kwijtgeraakt? Hoe creëer je weer speelsheid en uitdaging tussen jullie als spelen en intimiteit best wel een probleem is.

Voel jij je als man vaak afgewezen als jij zin in seks hebt, en voel jij je als vrouw niet gezien door je partner? Ik geef je graag een aantal voorbeelden van oefeningen die je samen kunt doen om een start te maken met elkaar opnieuw ontdekken. Naast mijn 100 vragen om aan elkaar te stellen zijn er ook vele fysieke oefeningen te bedenken die je samen kunt doen. Dit document is in eerste instantie vooral als praatstuk bedoeld om het eens te hebben over wat voor jou kan werken. Als je beide het commitment kunt vinden om het door te lezen en het erover te hebben dan is dat al een prachtig begin.


Voorbereiding

Voor alle oefeningen geldt: neem er de tijd voor, zorg voor een goeie voorbereiding (zorg dat jullie niet gestoord kunnen worden en zet je telefoon uit) zodat je er alle twee met je volle aandacht bij bent. Spreek af en spreek met elkaar uit dat dit een oefening is. Dat jullie je er allewee bewust van zijn dat je dit spannend vind. Spreek uit dat alles wat er binnen de oefening uitgesproken wordt of ontstaat goed is. Dat je de ander er niet op zult veroordelen en dat je er zelf bewust van mag zijn wat de woorden of acties van de ander met jou doen.

Spreek uit dat je er samen aan begint en dat je het ook samen afsluit. Dit is eigenlijk de belangrijkste oefening in samen zijn. Iets dat je eerst misschien alleen kunt als je het daadwerkelijk elke keer naar elkaar uitspreekt. Maar dat, als je dat vaak genoeg gedaan hebt, ook een gewoonte kan worden. Iets waardoor je relatie langzaam kan veranderen in een spirituele relatie die niet meer gedreven wordt door angst, maar door liefde.


Eye contact

Om mee te beginnen is een mooie oefening is een eye contact oefening. Ga daarvoor tegenover elkaar zitten, in eerste instantie met je ogen dicht. Neem even voldoende de tijd om je volledig op jezelf te focussen en doe daarna je ogen weer open. Kijk elkaar aan, en kijk of je geen conclusies kunt verbinden aan dat wat je voelt. Als je het contact met jezelf kwijt bent, kun je altijd weer even je ogen dicht doen en je ogen weer open doen als jij eraan toe bent. Doe dit zonder woorden. Je kunt er een timer voor zetten, maar fijner is om gewoon alle twee te voelen hoe lang dit prettig voelt voor jullie alle twee.

Hoe dichtbij wil je iemand hebben?

Wat ik zelf een enorm krachtige oefening vind is om tegenover elkaar te gaan staan, met een paar meter ertussen en alletwee te voelen hoe dichtbij jij bij de ander wil komen, of hoe dichtbij je de ander bij jou wil laten komen. Wil jij de controle of geef je de controle graag weg? Als jij een stap naar voren doet, blijft hij dan staan, gaat hij dan naar achteren, komt hij naar je toe? Voel wat het met je doet. Wat voel je als hij of zij vraag om dichterbij te komen, of je juist verder weg stuurt? Voelt het fijn om te merken dat je je grenzen aan mag geven, dat je aan iemand mag vragen om te doen wat jij wil en dat iemand dan ook naar je luistert als je daar duidelijk in bent?

Variaties daarop

Op deze twee oefeningen kun je ook nog allerlei variaties loslaten: als het veilig voelt kun je de ander ook vragen om tegen over je te gaan zitten terwijl jij blijft staan. Degene die staat krijgt automatisch een meer dominante rol en degene die zit een meer onderdanige rol. Ook hier kun je mee spelen en ontdekken waar je je het meest comfortabel in voelt. Je kunt ook de ander vragen om iets voor je te doen. Iets wat je, als je al verder bent hierin kunt uitbreiden naar een rollenspel.


Laat je leiden!

Een andere oefening die je zou kunnen doen is er eentje met leiden en volgen. Laat je met een blinddoek om door de ruimte heen leiden. Dat kun je doen door samen langzaam te bewegen op een stuk muziek wat degene die leid dan uitzoekt. Maar je zou het ook buiten kunnen doen. Een boswandeling met een blinddoek om is ook best een hele belevenis! (en met een zonnebril waarvan je de glazen zwart kleurt). Ook voor mannen heel goed om eens te ervaren hoe is het is om te leren vertrouwen op de ander en niet de leiding te hebben!

Je mag alles vragen!

De koning/koningin is ook een mooie uitdaging: gedurende tien minuten mag degene die op dat moment de koning/koningin is alles aan de ander vragen over wat je fijn zou vinden dat diegene voor je zou doen. Hoe degene dat doet zal nooit precies zijn zoals jij het bedoeld had, maar kijk of je het kunt voelen als een geschenk aan jou en andersom. Je kunt hiermee iemand heel leuk uit de tent lokken door iets te vragen wat best wel spannend is. Alleen de vraag (mogen) stellen kan soms al een enorme bevrijding zijn! Je kunt altijd nee zeggen… en om dat te oefenen is een vraag die ver buiten je comfort zone ligt best wel heel goed.


Durf je letterlijk aan elkaars voeten te liggen?

Durf jij je aan hem over te geven en durft hij zich aan jou over te geven? Durft hij de vrouw in jou te eren en durf jij de man in hem te eren? Ik heb die oefening zelf een keer gedaan in een workshop en vond het heel mooi om te ervaren dat ik als vrouw echt mocht blijven staan terwijl er een man aan mijn voeten lag. En andersom vind ik net zo belangrijk: om echt te voelen dat die man voor mij zorgt en voor mijn veiligheid zorgt als ik me aan hem overgeef.

Praten over jullie relatie:

Als je voor samen praten nog een mooie oefening wil hebben: geef elkaar tien minuten om iets te vertellen over hoe jij jullie relatie ervaart. Waarbij je het dan alleen mag hebben over hoe jij je ergens bij voelt. En  waarbij de ander niet met woorden mag reageren en alleen maar aanwezig mag zijn en mag luisteren.  Zoiets zou je ook kunnen doen met wat je waardeert aan de ander, wat je mooi vind aan elkaar en wat je zo leuk vind aan elkaar. Het kan een enorme uitdaging zijn om daar tien minuten mee te vullen. Als je er alle twee voor kiest om niets terug te zeggen en de ander volledig de ruimte geeft om te delen wat er te delen is kunnen er mooie dingen ontstaan!

Oefenen

Oefeningen doen werkt omdat je er alle twee voor kiest. Dat je door tijd aan je relatie te besteden laat weten dat je het belangrijk vind om aan je relatie te werken. Dat commitment is waardoor je van elkaar gaat leren. En wat ook de ontspanning geeft waardoor wat er gebeurt binnen de oefenruimte die jullie elkaar veilig voelt.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *